pixabay.com
Ilustracija

Mnogi ljudi odrasli su u uverenju da su voćni sokovi, poput soka od pomorandže ili jabuke, neizostavan deo zdrave ishrane. Donedavno je gotovo nemoguće bilo videti reklamu za doručak bez čaše soka u sklopu hranljivog i uravnoteženog obroka. Ipak, iako pruža vitamine i minerale, konzumacija voćnih sokova ima brojne nedostatke.

To nikako ne znači da ih je potrebno potpuno isključiti iz upotrebe. Stopostotni voćni sok bez dodatog šećera može biti deo zdrave ishrane, tvrde smernice za ishranu objavljene u SAD 2020. godine. Ipak, ispijanje voćnog soka ne pruža sve prednosti koje pruža konzumiranje celog sirovog voća.

Mada se jedna šoljica voćnog soka izjednačava s jednom šoljicom voća kao dnevni preporučeni unos, celo voće pruža ipak više koristi, kao što su dijetalna vlakna koja pomažu smanjenju nivoa holesterola i rizika za srčane bolesti.

Svakodnevno ispijanje voćnih sokova ima sledeće negativne posledice:

Šećer u krvi vam može porasti

Očekujte nagli skok šećera u krvi usled preteranog ispijanja voćnog soka, a ubrzo i nagli pad.

– Kad god pijete sok, svi šećeri koji se nalaze u njemu vrlo brzo se apsorbuju u vaše telo. Tako brza apsorpcija naglo povećava šećer u krvi – kaže Aleksandra Salsedo, dijetetičarka.

Ima visok glikemijski indeks

Hrani se dodeljuje vrednost glikemijskog indeksa u zavisnosti od toga koliko sporo ili brzo povećavaju nivo glukoze u krvi.

Osobe sa preddijabetesom i dijabetesom moraju se fokusirati na ishranu sa niskim glikemijskim indeksom. Sok od jabuke ima glikemijski indeks 44, dok cela jabuka ima 39, sok od pomorandže 50, a cela pomorandža 40.

Nedostatak vrednih vlakana

Ako vam sokovi služe kao zamena za unos voća, propuštate unos vlakana, koja su najzaslužnija za status voća kao nezaobilazne svakodnevne namirnice. Poređenja radi, čaša soka od pomorandže sadrži 0.5 grama vlakana, a cela pomorandža 4.4 grama vlakana.

Mogli biste da se ugojite

Voćni sokovi mogu imati puno kalorija, pa preterane količine mogu dovesti do debljanja. “Više od čaše dnevno nije baš dobra ideja”, tvrdi Salcedo.

Ako ste veliki ljubitelj voćnih sokova, uspostavite ravnotežu svakodnevnom fizičkom aktivnošću i izbalansiranom ishranom.

Može škoditi vašim zubima

Ono što jedete i pijete deluje na važe zube, a veća količina voćnih sokova može dovesti do erozije zuba. To vodi do bola ili osetljivosti pri ispijanju hladnih, vrućih ili slatkih pića, kao i do promena u boji i karijesa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here