pixabay.com

Postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo izbegavati preterano konzumiranje alkohola, a jedan od njih je naročito štetan jer ubrzava starenje mozga.

U istraživanju je učestvovalo 20.965 učesnika, čija je prosečna starost bila 55 godina. Alkohol nije konzumiralo 2,7 odsto njih, dok su ostali u proseku pili više od sedam čaša alkohola nedeljno. Dokazano je da ovo može biti opasno po zdravlje.

– Ukoliko konzumirate više od sedam čaša alkohola nedeljno, u vašem mozgu će doći do nakupljanja gvožđa, što loše utiče na kognitivine sposobnosti – rekla je dr Anja Topivala.

Doktorka Ema Laing je zatim dodala da je mozak vrlo osetljiv na povećanje nivoa gvožđa.

– Nenormalno visok nivo gvožđa u mozgu povezan je sa oksidativnim stresom, koji dovodi do bržeg oštećenja nervnih ćelija i njihovog odumiranja, a to je u suštini ubrzanje starenja mozga – objasnila je.

Stručnjaci savetuju ljudima da piju jednu ili dve čaše vode uz svaku čašu alkohola kako bi očuvali zdravlje mozga. Naravno, najsigurnija opcija je prelazak na konzumiranje bezalkoholnog piva i sličnih proizvoda, na šta mnogi teško mogu da se naviknu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here