pixabay.com
Ilustracija

Titulu ubedljivo najsmrdljivijeg sira na svetu nosi jedan francuski sir, koji miriše na amonijak i zato ne sme da se unosi u javni prevoz. Francuzima dišu za vrat Italijani, sa svojim „smrdljivkom“ obogaćenim larvama, koje su, kako tvrde ljubitelji, „prste da poližeš“. Srbija proizvodi ubedljivo najskuplji sir na svetu, u Zasavici od magarećeg mleka. Izuzetan je za podizanje imuniteta, a među dragocenim sastojcima je i danas toliko propagirarni vitamin C. Nemci se izdvajaju po siru koji leči alergriju na grinje.

Svet sira ima svoje ekscentričnosti, počev od legende da poreklo vodi – iz pustinje. Ona pripoveda da je sir nastao slučajno, kada je jedan arapski trgovac spremajući se za daleki put, spakovao zalihe mleka u torbu napravljenu od ovčijeg stomaka.

Na putu je ceo sledeći dan proveo u pustinji. Pod vrelim suncem, mleko se usirilo u torbi, a surutka se odvojila od sira. Te noći, arapski trgovac je imao obrok kao niko drugi do tada u svetu: u pustinji, pod zvezdanim nebom, večerao je sir, a surutkom je ugasio žeđ.

Sir i u moderno doba ima svoje legende, neobične predstavnike mlečnog carstava koje se jede. Tako postoji svetska lista sireva koji su najneobičniji, kao i onih koji su najskuplji. Ovu drugu predvodi Srbija, ali krenimo redom.

Obožavane „smrde“

Titulu ubedljivo najsmrdljivijeg sira na svetu nosi francuski sir Epoisses. Ovo je sir za koji Francuzi tvrde da ga je obožavao Napoleon. Napravljen je od sirovog kravljeg mleka i umočen je u posebnu vrstu rakije. Miris podseća na miris amonijaka. Zato ne čudi da je u Francuskoj zabranjeno da se ovaj sir unosi u vozila javnog saobraćaja.

Francuzi mogu da se podiče još jednim šampionom, odnosno da proizvode sir najjačeg ukusa na svetu. Zove se Vieux Lille, a komšije Britanci ga zovu od milja „stari smrdljivac“. Njegov opor miris često porede sa pokvarenim kiselim krastavcima, što očigledno brojni ljubitelji ovog sira smatraju vrhunskim gastronomskim užitkom.

Italijani imaju svog, veoma jakog kandidata u trci ko je najveći smrdljivko. Sir Casu marzu nije uspeo da osvoji prvo mesto, ali zato ima svoje obožavaoce koji ne prezaju ni pred najvećim izazovima, kao što ćete pročitati u nastavku. Sir se pravi od ovčijeg mleka i veoma je popularan na Sardiniji. U prevodu njegov naziv znači „truli sir“, ali kolokvijalno ga zovu „sir sa larvama crva“.

Kroz njega doslovno gmiže hiljade larvi, a lokalno stanovništvo tvrdi da je opasan samo kada crvi uginu. Pravi ljubitelji ovog sira larve ne uklanjaju dok jedu ovaj preskupi delikates, tvrdeći da je ukusan „prste da poližeš“ (ili bi tačnije bilo reći „larve da poližeš“).

Sir aristokrata i onaj praktični, protiv alergije

Za one koji vole da se nađu u društvu „plave krvi“, tu je aristokratski sir Zlatni stilton. Proizvode ga, ko drugi nego Britanci, konkretno kompanija Clawson Stilton Gold. Sir je napravljen od jestivog zlata – zlatnih listića i zlatnog likera. Kilogram košta 1.000 dolara, a najodaniji kupci su ipak van Velike Britanije, predvođeni naftnim šeicima i američkim muzičkim zvezdama.

Praktični Nemci imaju sir koji je najneobičniji ne samo u nacionalnoj, već i svetskoj ponudi po tome što je namenjen lečenju alergije. Sir Milbenkäse nastaje tako što se tradicionalni nemački sir kvark – nemasni krem sir koji može da se nađe i u ovdašnjim Lidlovim prodavnicama – ostavi da odleži među hiljadama grinja. Grinje pretvaraju uobičajeni nemački sir u delikates o kome sanjaju bogati gurmani širom sveta. Ukus je karakteristično gorak, a proizvođači tvrde da svi koji jedu ovaj sir prestaju da budu alergični na grinje.

Dakle, možete se i sami oprobati u spravljanju ovog sira, ako već duži period niste usisavali po kući. Osnovu imate u prodavnici, a grinje u sopstvenoj proizvodnji.

Sto magarica, „proizvođača“ iz Zasavice

Sad konačno dolazi red i na srpski doprinos carstvu sira. Uprkos brojnim vestima o tome, i dalje je teško poverovati da nasjkuplji sir na svetu, skuplji i od onog britanskog od „suvog zlata“ potiče iz Srbije. To je sir Pule, koji košta trenutno 1.324 dolara po kilogramu, a titulu najskupljeg sira na svetu potvrđuje i sertifikat World Record Academy.

Ovaj sir se spravlja od mleka koje daje oko 100 magarica iz Zasavice, specijalnog prirodnog rezervata koji se nalazi severno od Beograda. Potrebno je 25 litara mleka da se napravi samo jedan kilogram sira. Poređenja radi, za kiologram sira od kravljeg mleka potrebno je 10 litara mleka. Sir iz Zasavice je jedinstven po tome što osnažuje imunološki sistem jer ima nizak procenat masti i bogat je vitaminima i proteinima.

Sir Pule, naime, sadrži samo jedan odsto mlečne masti, a među dragocenim sastojcima je i vitamin C, čija je koncentracija 60 puta veća u magarećem nego u kravljem mleku. Magareće mleko sadrži i antialergene. Sve ove stvari čine proizvodnju ovog sira veoma skupom i zbog toga ga niko drugi ni ne pravi.

Ako je jedinstven, kako se formira cena?

Pa kako se onda određuje njegova cena na tržištu? Pored pomenutih sastojaka i načina na koji se pravi sir, osnovni parametar za formiranje ukupne cene je kako se kreću cene magaraćeg mleka na tržištu, a ona trenutno iznosi 40 evra za litar. Prema novinarima agencije Rojters, sir iz Zasavice, koji se pravi samo po porudžbini, kada bi bio plasiran na slobodnom tržištu mogao bi da dsotigne cenu od 3,4 pa čak i do 5.000 evra.

Na pitanje zašto to ne urade, upravnik Zasavice je objasnio da su se odlučili za razumniju cenu kako bi održali lokalnu poljoprivredu i promovisali zaštitu ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Kraljevski sir

Ako preskočimo pomenuti sir od zlata i vratimo se carstvu mleka, drugi na listi najskupljih sireva je opet britanski, proizveden u istoj kompaniji kao i Zlatni Stilton, ali ovaj se zove White Stilton Gold. Košta 927 dolara po kilogramu. Sir koji još nazivaju i „kraljevski“, često se proizvodi sa različitim voćnim ukusima poput limuna, đumbira, kajsija i mnogih drugih kombinacija.

Treći na listi najskupljih je, takođe, poreklom iz Britanije, ali spada u tradicionalne sireve. Zove se Wyke Farms Cheddar i košta 441 dolara za kilogram. Ovaj sir je prvi put napravljen 1861. godine na imanju porodoce Wyke i bio je još tada nagrađivan. Proizvodi se na jednoj farmi u Somersetu, isključivo od britanskog mleka.

Kinez među Evropljanima

Konačno, među najskupljima je i jedan sir iz Azije. Sir Extra Old Bitto proizvodi se u Kini i košta 330 dolara po klogramu. Kina, ustvari, ima neke od najskupljih i najstarijih sireva u svetu. Ipak, pomenuti sir je nastao relativno skoro, 1997. godine, ali zato može da bude star i do deset godina.

Na petom mestu „top nasjkupljih“ nalazi se italijanski sir Caciocavallo Podolico, koji košta 112 dolara za kilogram. Ovaj sir, koji se ustvari zove „konjski sir“, veoma je popularan na jugu Italije. On, međutim, nije napravljen od konjskog mleka, već njegovo ime potiče od toga što je u prošlosti visio sa konja pri transportu, kako bi se na taj način stvrdnuo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here