Tanjug

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozvali su Beograd i Prištinu da pod hitno nastave dijalog.

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je sinoć na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM da je dijalog Beograda i Prištine, koji je bio paralizovan, sada u komi i da postoji samo na papiru.

Istakao je da očekuje da će EU, kada se uspostavi nova administracija, biti produktivnija i da će biti nepristrasan medijator.

“Ne vidimo poboljšanje u situaciji na Kosovu, kad je reč o beznednosti i pravima nealbanaca”, rekao je on i istakao da provokacije Prištine moraju biti zaustavljene.

Nebenzja je rekao i da međunarodna zajednica ništa nije uradila da se pokrene dijalog niti da Priština ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali i da ukine takse.

Istakao je da Rusija želi da Beograd i Priština dođu do dogovora na bazi Rezolucije 1244, koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i potvrđen u SB UN.

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume njenu legitimnu zabrinutost po pitanju Kosova i pozdravlja napore Srbije da nađe rešenje kosovsko pitanje, rekao je kineski ambasador.

“Nadamo se da će Kosovo pokazati politicku volju, prekinuti praksu uniltaralnog uvođenja carina, posvetiti se primeni Briselskog sporazuma i učiniti napore za nastavak dijaloga dve strane”, dodao je on.

Kina istovremeno poziva na uzdržavanje od poteza koji bi doveli do eskalacije situacije i ističe da je važno da se o pitanju Kosova raspravlja i dalje u SB UN.

Predstavnik SAD u UN rekao je da Kosovo i Srbija moraju da postignu dugoročan dogovor o normalizaciji odnosa i da međunarodna zajednica treba da ih ohrabri da to učine.

On je naglasio da SAD ohrabruju kosovske lidere da nakon izbora brzo formiraju novu vladu i da ukinu takse na robu iz Srbije, a Beograd da prestane sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova i da se uzdrži od provokacija.

Kaže i da i Srbija i Kosovo treba da nastave reforme u pravcu učvršćivanja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Rekao je i da na Kosovu više nije potrebna misija koja će održavati mir i da je zato potrebna reforma UNMIK-a.

Ambasador Velike Britanije rekao je da, posle izbora na KiM, dijalog sa Beogradom mora da bude prioritet.

On je pozvao dve strane da uklone sve prepreke za nastavak dijaloga i da se uzdrže od provokativne retorike i akcija kako bi dijalog mogao da uspe.

Ocenio je i da su izbori na KiM protekli mirno i da je kosovska Centralna izborna komisija pokazala profesionalnost, posvećenost i transparetnost u radu, ali je rekao da je London zabrinut zbog izveštaja o “predizbornom zastrašivanju u oblastima naseljenim Srbima”.

Ambasador Francuske rekao je da je ključno pitanje, koje mora biti u fokusu svih napora, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, u kontekstu dijaloga pod posredstvom EU.

“Žalimo što je došlo do zastoja i nadamo se da će nova vlada to učiniti svojim priroitetom i naći posvećenog partnera u Beogradu”, rekao je on.

Dodao je da je Francuska ubeđena u “evropsku budućnost Srbije i Kosova” što, kako je naveo, znači nastavak neophodnh reformi za konsolidovanje vladavine prava.

“To zahteva kompletnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što je neophodan uslov za evrosku budućnost dve zemlje, koja jedino može da bude deljena budućnost”, rekao je on.

Predstavnik Nemačke u SB UN je takođe pozvao dve strane da hitno nastave dijalog.

“Nadam se da će se, uz novu Komisiju, nastaviti dijalog i da ćemo imati konstruktivne pregovore. Previše vremena je izgubljeno”, rekao je on.

On je ocenio da su izbori na KiM bili slobodni i fer u većini oblasti i da nije bilo stranaka kojima nije bilo dozvoljeno da učestvuje, a Kosovo je nazvao “mladom, lepom demokratijom”.

“Jedini problem kojem smo svedočili bio je u oblastima većinski naseljenim Srbima, koji su obeleženi zastrašivanjem”, tvrdi nemački ambasador.

Ambasador Indonezije takođe je izrazio zabrinutost zbog situacije na KiM i istakao da je dijalog jedini način da se postigne “vin-vin” situacija za obe strane.

Predstavnica Poljske založila se da Priština ukine takse, a dok od Beograda očekuje da se uzdrži od akcija koje, kako kaže, podrivaju integritet Kosova.

Predstavnik Perua žali što je dijalog suspendovan već godinu dana.

On kaže da njegova zemlja podržava napore da se taj dijalog obnovi ali smatra da odgovornost za to leži pre svega na Beogradu i Prištini.

Pozvao je da se uklone sve prepreke za uspostavljanje dijaloga.

“Takse, ali i zapaljiva retorika ne doprinose tome”, rekao je on.

Kada je reč o izborima, očekuje da prenos vlasti protekne glatko i da se donesu mere koje će omogućiti nastavak dijaloga.

Predsatvnik Južne Afrike, koja je predsedavala u okrobru SB UN, kaže da ta zemlja podržava Unmik s ciljem da se dođe do pomirenja, kompromisa kroz dijlaog.

On je dodao da očekuje nastavak dijaloga, ali je potrebno da se obe strane uzdrže od akcija koje koje ih udaljavaju od dijaloga i da pokažu fleksibilnost.

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog inicidenta u kojem je 28. maja ove godine povređen ruski službenik UNMIK-a ocenivši da je neprihvatljiva prekomerna upotreba sile i kršenje imuniteta službenika UNMIK-a.

4 COMMENTS

  1. Engleska, Nemacka,…carstva fasizma i teznji za vladanje svetom , jos uvek se svete Srbima za propast ideologije `45. u sada i USA sa novom bazom u svojoj 51. drzavi…nemcu je na Kosovu mlada i lepa Albanska demokratija, nista cudno jer gledaju kroz isti nisan ka Srbiji, i tu vide sve svoje probleme ali ne tudjoj teritoriji?? Srbija nije okupirala ni Kosovo, a jos manje neku Nemacku ili USA teritoriju, i nije masakrirala niciju drzavu kao sto je NATO to Srbiji uradio, ali vuk dlaku menja ali cud nikada, predator smislio naziv demokratija za svoje licne potrebe, a za njih naravno ne vaze nikakvi zakoni, njihovi vojnici mogu po svetu da ubijaju koga god bez ikakvih posledica, jer to rade u ime demokratije,…, danas vrv nema omrazenije zemlje u svetu od USA, i to zbog terora koji sprovode… O glavnom gradu albanske mafije, Londonu, svi sve znaju, pa ti degenerici nisu sposobni ni iz EU da izadju a da je ne pokradu, navike su cudo?

    • Fašisti su ponovo digli svoje krvave ruke.Zaboravili su šta im se desilo,hoće da isprave grešku ’45 ali još uvek je veći deo sveta okrenut lobodarstvu i prezire fašiste i fašizam.Tako da……………….

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here