Tanjug
Aleksandar Vučić

Prvu vakcinu protiv koronavirusa u Srbiji je primila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je primila vakcinu konzorcijuma “Fajzera” i “Bionteka”, rekla je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić verovatno primiti vakcinu kineskog “Sinofarma”.

Ona je objasnila da je dogovor sa predsednikom Vučićem bio da njih dvoje prime dve različite vakcine i dodala da u ovom trenutku imamo vakcinu konzorcijuma “Fajzera” i “Bionteka”, a u najskorije vreme se očekuju i vakcine od kineskog “Sinofarma”, kao i određene količine ruske vakcine “Sputnjik Ve”.

Navela je da je sigurna da ćemo krajem prvog kvartala ili početkom drugog imati i vakcinu kompanije “Astra-Zeneka”, a nakon toga i “Moderninu”.

Brnabićeva je istakla da će građani imati na raspolaganju sve vakcine koje su odobrene u matičnim zemljama i međunarodnim regulatornim telima, ali da će sve vakcine morati da odobre i naše agencije i instituti.

Pred početak vakcinacije zdravstvenih radnika vakcinu primiti i ministar Zlatibor Lončar, dodala je ona.

– Trudimo se da budemo primer i pokažemo da smo sigurni u vakcine i institucije – kazala je.

Kako je rekla, Srbija je prva u Evropi, posle Velike Britanije, koja je dobila “Fajzerovu” vakcinu, a treća zemlja u Evropi koja je počela kampanju davanja vakcina, posle Velike Britanije i Švajcarske, preneo je RTS.

Brnabićeva očekuje u narednih desetak dana sledeći kontingent vakcine, a od januara veće količine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here