wikipedia.org/Anicic

Crna Gora je hapšenjem vladike i sveštenika još jednom pokazala da nije zrela za EU, ocenio je poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) Leo Kolbauer kritikujući EU i druge međunarodne organizacije što ne reaguju.

– Sloboda veroispovesti izgleda drugačije u 21.veku – poručio je Kolbauer koji je poslanik u bečkom parlamentu.

On je naveo da je 12. maj veliki pravoslavni praznik pre svega kod srpskih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori i da su se tog dana vernici spontano odlučili da organizuju litiju, a zbog čega je sada optuženo i uhapšeno sveštenstvo.

On je u saopštenju za medije primetio da i u slučaju da se ne pridržavaju svi “preteranih” mera u vezi s koronavirusom, niko ne bi trebalo da bude odmah uhapšen.

Hapšenje vladike i sveštenika okarakterisao je kao uvredu predstavnika crkve koji su, kako kaže, stalno pozivali da se poštuju mere države.

Kolbauer naglašava da iza hapšenja stoji sporan zakon kojim Crna Gora želi da nacionalizuje crkve i manastire SPC.

– Zbog toga su ljudi i pre koronavirusa izlazili na ulice jer ne dozvoljavaju da im neko tako oduzima njihove svetinje stare više vekova. Da li državi u kojoj je tako delovanje ne samo moguće, već svakodnevna praksa, treba priznati zrelost za EU – upitao je Kolbauer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here