B.C.

Prva srpska obrazovna ustanova na tlu Australije započela je upis đaka u prvu školsku godinu, koja počinje u januaru 2021.

Tokom prve četiri sedmice Koledž Sveti Sava primio je na desetine prijava za upis najmlađih – od predškolskog uzrasta do drugog razreda osnovne škole, a interesovanje ne jenjava. Već sada se može sa sigurnošću tvrditi da će škola biti puna dečje radosti i graje 28. januara iduće godine, za kada je predviđen prvi školski dan u Varovilu.

– Svakodnevno dobijamo prijave za upis dece i to nas veoma raduje – kaže otac Rade Radan, član uprave Koledža. – U zajednici postoji značajno interesovanje za prvu srpsku školu i ovom prilikom želim da poručim svima koji žele da upišu decu, a to još nisu učinili, da je proces prijavljivanja i dalje otvoren. Dovoljno je da roditelji posete naš sajt www.stsavacollege.net i popune obrazac koji se tamo nalazi. Mi ćemo odmah odgovoriti i preduzeti korake za upis.

Iz škole apeluju da zainteresovani koji do sada nisu popunili aplikaciju da to što pre učine, kako bi bilo dovoljno vremena za planiranje neophodne logistike za prvu školsku godinu.

– Od velike važnosti je da dobijemo jasnu sliku u kojim delovima Sidneja žive budući đaci, kako bismo mogli da organizujemo autobuse, kao i dnevni boravak pre i posle nastave, za one đake čijim roditeljima će ovaj vid brige o deci biti potreban. Zato bi bilo dobro da roditelji koji žele da njihova deca pohađaju nastavu na Koledžu pošalju zahteve za upis u što skorije vreme – ističe otac Rade.

Upravni odbor škole takođe raduje što se sve više roditelja koji imaju manju decu raspituje o mogućnosti upisa u narednim godinama i mnogi su pokazali interesovanje za upis u periodu od 2022. do 2025. godine.

– Ohrabrujemo sve roditelje koji planiraju da upišu decu u narednim godinama, da to mogu da učine već sada. Koledž Sveti Sava će svake godine dobijati po jedan novi razred, sa krajnjim ciljem da u bliskoj budućnosti imamo đake svih uzrasta – od predškolskog do 12. godine – objašnjava otac Radan.

Srpski koledž u sidnejskom predgrađu Varovil u julu je zvanično registrovan kao obrazovna institucija u Novom Južnom Velsu, pošto je ispunio sve neophodne uslove za izdavanje dozvole od strane Komisije za obrazovne standarde (NESA). Zahvaljujući potpunoj i pravovremeno predatoj aplikaciji od strane rukovodstva Koledža, licenca je dobijena čak dva meseca pre nego što se očekivalo.

Dozvola za rad je potvrda da je Koledž Svetog Save dokazao nadležnim organima da je u potpunosti spreman da obavlja funkciju škole po australijskim zakonima. Takođe, izdvanjem dozvole potvrđen je i nastavni plan i program, pripremljen od strane prosvetnog tima škole.

Direktor u oktobru

Uprava Koledža Svetog Save raspisala je konkurs za direktora škola (principal). Trenutno se prihvataju aplikacije zainteresovanih kandidata, a početkom septembra biće obavljeni i razgovori s onima koji uđu u uži izbor. Planirano je da kandidat koji bude izabran počne s radom na ovoj odgovornoj funkciji do sredine oktobra, kako bi mogao da rukovodi pripremama za otvaranje, koje je predviđeno za Dan Svetog Save, 27. januar 2021.

Popust za drugo dete

Poznate su i cene školarina za Koledž Svetog Save. Jedno tromesečje (Term) košta 1.000 dolara po učeniku, uz dodatnih 245 dolara na ime naknada za usluge, takođe po tromosečju. Tako, na godišnjem nivou školarina iznosi 4.980 dolara, na šta još treba dodati jednokratne uplate za aplikaciju (100 dolara) i prijem deteta u školu (200 dolara). Sveukupno 5.280 dolara po đaku, s tim da će porodice koje upisuju dvoje i više dece imati posebne popuste. Za drugo dete školarina će biti umanjena za 15 odsto, za treće u četvrto dete po 30 odsto, a za svako naredno plaćaće se samo polovina školarine. Popust se ne odnosi na naknadu za usluge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here