EPA-EFE/Armando Babani

Rizik od zaraze koronavirusom u avionu je uz sigurnosne mere vrlo nizak, mnogo manji nego u prodavnicama ili u restoranu, objavio je Harvard.

Izveštaj škole javnog zdravlja pokazuje da se rizici “mogu smanjiti na vrlo niske nivoe kroz kombinaciju mera za kontrolu zaraze“.

Istraživanje je financirala grupacija Airlines for America koja okuplja aviokompanije i proizvođače avioopreme, u vreme dok američke firme mesečno beleže milijarde dolara gubitaka zbog pada prometa od 65 odsto zbog koronavirusa. Američki avioprevoznici imaju 50 odsto manje letova nego 2019. godine.

Istraživanje je pokazalo da nakon što su aviokompanije uvele obavezno nošenje maski, pojačale čišćenje i izmenile postupak ukrcavanja i iskrcavanja, “ima jako malo dokaza o zarazi na letu“.

Navodi se kako avioni imaju sisteme ventilacije koji izmene vazduh prosečno svake dve do tri minute, čime se uklanja 99 odsto čestica veličine koronavirusa.

Naučnici takođe ističu da maske značajno smanjuju rizik od prenosa bolesti. Američki centar za kontrolu i sprečavanje bolesti je preporučio da putnici i članovi posade u avionima i aerodromima nose maske kako bi se sprečilo širenje covida-19.

Rezultati studije poklapaju se sa zaključcima istraživanja američkog ministarstva obrane objavljeno ranije ovaj mesec koji su takođe pokazali da je rizik od zaraze na letu veoma mali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here