Srpski fudbal je sve dalje od dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona za sezonu 2021/22, samim tim i od mesta u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Posle poraza Crvene zvezde od Totenhema i Partizana od Mančester Junajteda, srpski fudbal je izgubio korak u trci za 15. mesto, poslednje koje daje dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Srbija polako gubi dah i ostala je bez novih poena za nacionalni koeficijent, zaustavila se na brojci do 24.750, dok je direktna konkurencija popravila pozicije.

Kipar je zahvaljujući remiju koji je APOEL ostvario u Azerbejdžanu ostao na 16. mestu i za 0.250 bodova povećao prednost u odnosu na Srbiju. Hrvatska je zahvaljujući Dinamovom bodu protiv Šahtjora ponovo za petama Srbiji sa 24.625 bodova, koliko ima i Škotska koja nam je napravila najveći problem. Škotski velikani Seltik i Glazgov Rendžers blistaju u grupama Lige Evrope i sakupljaju bodove. Sinoć su popravili nacionalni koeficijent za 0.750 bodova pošto je Seltik pobedio Lacio, a Rendžersi odoleli u Portu. U dobrim su situacijama da prođu grupe što bi značilo i dodtane bodove i veliku šansu da prestignu Hrvatsku, Srbiju, Kipar i Grčku i izbore se za 15. mesto.

Na ruku Srbiji ne idu ni rezultati švajcarskih klubova u Ligi Evrope. Jedina sreća je što se švajcarski zbir koeficijentnih bodova deli sa pet, pa rezultati Bazela i Jang Bojsa ne vrede koliko Seltikovi i Rendžersovi. Švajcarci imaju i Lugano u Ligi Evrope, ali on ipak nije ovaj nivo i sva sreća da je tako i da ne osvaja bodove. Ali zato Bazel i Jang Bojsi gaze, prvi su u grupama i sinoćnjim pobedama su popravili ukupan švajcarski koeficijent sa 22.000 na 22.800. Dakle, i Švajcarska nam duva za vratom i sva sreća je da im se deli sa pet i da imaju Lugano koji će ispasti.

Jedina dobra stvar je što Grci nisu napredovali i što su ostali na istom broju bodova posle poraza Olimpiajkosa od Bajerna.

Biće ovo žestoka borba za 15. mesto na UEFA rang listi koja će izvesno potrajati i posle grupnih faza. Ko ne prođe grupnu fazu i ne obezbedi evropsko proleće, verovatno ispada iz trke. Srbiji je potrebno makar treće mesto Zvezde u grupi Lige šampiona i makar drugo mesto Partizana u Ligi Evrope da bi zadržala dobre šanse. Jer, Škoti i Švajcarci su na odličnom putu da imaju po dva kluba u Ligi Evrope na proleće, a zagrebački Dinamo grabi ka evropskom proleću u Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

Jedino dobro je što Olimpijakos i APOEL za sada nisu u dobroj situaciji. Ali i to može da se promeni

Srpski klubovi su od početka sezone sakupili ukupno 21 koeficijentni bod (Zvezda 10,5, Partizan 7,5, Čukarički 2,5 i Radnički 0,5). Kad se podeli sa četiri, a potom pomnoži sa 1.000, dobija se koeficijent 5.250. Ukupan koeficijent se računa za ovu i prethodne četiri sezone i važi od “one tamo” sezone. Dakle, ne od sledeće, već od 2021/22. Sezona između se ne nikad računa kako bi se prilikom početka sledećih sezona u ligama i kupovima uvek znalo koje pozicije gde vode na kraju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here