Unsplash

Paprike su povrće koje ćete pronaći u svemu, kao sveže u salati, pečene ili punjene. Uvek je dobro uključiti ih u ishranu, ali u tome ne bi trebalo da preterujete.

Prema mišljenju dijetetičara, paprike imaju brojne zdravstvene prednosti koje ne bi trebalo zanemariti.

Paprika je dobra za zdravlje srca i probavu

Ne bi trebalo da vas iznenadi što je paprika još jedno u nizu izuzetno zdravo povrće, bilo da se odlučujete za zelene, crvene, žute ili narandžaste sorte, nećete pogrešiti.

– Sve paprike obezbeđuju vlakna, nešto gvožđa i folne kiseline koje podržavaju zdrava creva, zdrav kardiovaskularni sistem i pravilnu prirodnu detoksikaciju – kaže Loren Minčen, registrovana dijetetičarka i konsultant za ishranu.

Bogata je kalijumom

– Paprike, bez obzira na boju, odličan su izvor kalijuma i vitamina A – kaže Bridžit Zejtlin, registrovana dijetetičarka iz Njujorka i osnivač “BZ Nutrition” i dodaje:

– Kalijum pomaže u održavanju zdravlja srca snižavanjem krvnog pritiska i borbom protiv nadutosti u stomaku smanjujući zadržavanje vode.

Dobra je za oči

– Ovo hrskavo povrće sadrži vitamin A, koji pomaže u očuvanju zdravlja očiju i radi na sprečavanju makularne degeneracije – kaže Zejtlin.

Sadrži antioksidanse

– Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C i raznim karotenoidima, koji deluju kao antioksidansi i čuvaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema – dodaje Minčen.

– Žuta, odnosno narandžasta paprika obezbeđuje beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamin C i kalijum.

Koliko paprika je dovoljno pojesti u toku dana?

– Verovali ili ne, moguće je preterati sa paprikom, kao i sa bilo čim – kaže Minčen.

– Konzumiranje previše paprike može da znači manji unos drugih esencijalnih nutrijenata, što može dugoročno da dovede do nedostatka hranljivih materija – objašnjava ona.

– Takođe, netolerancija na papriku je prilično česta, što znači da će oni sa netolerancijom možda moći da pojedu samo malu količinu pre nego što dožive probavne i druge upalne simptome.

Minčen preporučuje da ograničite unos paprike na samo jednu dnevno. Ali u svakom slučaju, razgovarajte sa svojim lekarom ili dijetetičarom ako ste iskusili ove simptome i sumnjate da možda imate netoleranciju.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here