pixabay.com

Ananas je veoma ukusno voće, idealan je dodatak smutijima i ovsenim kašama. Osim toga pripada grupi veoma hranjivih namirnica, prepuno je esencijalnih vitamina i minerala.

– Ananas je tropsko voće koje sadrži vitamin C, vitamine B, vlakna i mangan. Ovo voće takođe sadrži bromelain, probavni enzim koji pomaže u probavi proteina – kaže dijetetičarka Ilis Šapiro.

Bromelain deluje kao proteaza, enzim koji razgrađuje molekule proteina na njihove gradivne blokove, poput aminokiselina i malih peptida. Jednom kad se proteini razgrade, lakše se apsorbuju u tanko crevo.

– Takođe, deluje protivupalno, što može da pomogne u ublažavanju bolova. To je posebno korisno za one koji imaju artritis – objašnjava Šapiro.

Osim toga, “mangan je sjajan za zdravlje i gustinu kostiju”, dodaje ona, što može da smanjiti rizik od osteoporoze kasnije u životu, piše “Men’s Health”.

Jedna šoljica ananasa sadrži oko 78,9 miligrama vitamina C, kao i 2,3 grama vlakana, zajedno sa 2,6 miligrama mangana.

Na kraju, ananas sadrži malo kalorija, dosta vlakana i veliki postotak vode, pa će moći da vas veoma brzo zasiti, što bi vam moglo pomoći da izbegnete prejedanje.

Vlakna će podstaći rad probave, a samim time i sagorevanje kalorija, pa je upravo ananas dobar saveznik ako želite da izgubite kilograme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here