commoswikipedia.org/Albatalad

Henley & Parners je objavila svoj ažurirani Passport Index uz upozorenje da se radi o stanju na dan 5. januara, a da ograničenja, koja se širom sveta uvode zbog pandemije Covid-19, mogu uneti promene u rejting.

Dakle, vlasnici pasoša Srbije mogu bez vize putovati u 134 države i po tom kriterijumu je Srbija na 38. poziciji u svetu.

Od država iz našeg okruženja, ispred pasoša Srbije je pasoš Mađarske, sa kojim se bez vize može putovati u 181 državu, pa pasoš Slovenije sa kojim se može putovati u 181 državu, pasoš Rumunije sa kojim se može putovati u 172, Bugarske i Hrvatske sa kojima se moze putovati u 171 državu.

Iza pasoša Srbije su pasoši Crne Gore i Severne Makedonije sa kojima se bez vize može putivati u 124 države, Bosne i Hercegovine sa kojim se može putovati u 117 država, pasoš Albanije s kojim se može putovati u 114 država i pasoš Kosova sa kojim se bez vize može putovati u 40 država.

U samom vrhu i na samom dnu ovog rejtinga nema promena. Sa pasošem Japana može se bez vize putovati u 191 državu, a sa pasošem Avganistana u samo 26 država.

Ocenjeno je 199 pasoša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here