pixabay.com

Ovih dana počela je nabavka čvrstog ogreva na koji se greje 40 odsto domaćinstava. Cene su nepromenjene, a najviše se prodaje pelet.

Novina je da su zbog male tražnje neka stovarišta iz ponude izbacila ugalj.
Zvuk testere već odzvanja stovarištima, ali i ispred mnogih domaćinstava. Ove godine, zbog velike tražnje za drvetom u celom regionu, izostalo je sezonskog pojeftinjenja ogreva, od maja do avgusta.

Razloga za čekanje više nema, kažu građani – vreme je za kupovinu.

– Od prošle godine nemam ništa. Biće mi dovoljno šest metara za zimu, 60 kvadrata grejem, tako da je dovoljno – rekao je za javni servis Milan Milićević iz Beograda.

Kubik drva u Jugoistočnoj i Zapadnoj Srbiji košta od 45 do 50 evra. U Beogradu, Novom Sadu i još nekoliko većih gradova, skuplji je, ali je uglavnom sa uračunatom sečom i prevozom.

– U odnosu na ranije godine uglavnom se najviše prodaje pelet i ogrevno drvo. Što se tiče cena, slične su kao i ranijih godina, nepromenjene. Cene ogrevnog drveta su od 6,5 do sedam hiljada dinara, a cena peleta se kreće od 21.500 do 24.000 dinara po toni – rekao je Saša Petrović sa stovarišta “Iverak” u Beogradu.

Za tonu najjeftinijeg uglja “Kolubara” treba dati oko 8.000 dinara, “Vreoci” su oko 13.000, a uvozni ugalj “Banovići” oko 15.000 dinara. Međutim, uglja nemaju sva stovarišta u ponudi jer im se ne isplati.

– Prošle godine je bila loša prodaja i mi smo odlučili da od ove godine više ne prodajemo ugalj jer su masovno naselja prešla na gas ili na pelet. Totalno je neisplativo, nama je ostalo od prošle godine 20 tona koji se bukvalno pretvorio u prašinu i nije više za upotrebu. Tako da je to čist trošak firme – rekla je Tanja Aprcović Pejović sa stovarišta “Kopaonik”.

Na stovarištima spremaju i ogrevno drvo u džakovima, jer je ta kupovina poslednjih godina sve popularnija. Većina snabdevača daje ogrev i na rate, čekovima, na tri do šest meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here