EPA/Daniel Dal Zennaro

U više zemalja pogođenih pandemijom sprovode se studije koje treba da pokažu koliko ljudi je stvarno imalo koronu, bilo da se radi o onima koji su zbog virusa morali na bolničko lečenje, ili onima koji su imali blage ili nikakve simptome.

U Austriji je za vikend sprovedeno testiranje građana na virus korona, koje bi trebalo da pruži uvid u broj inficiranih građana za koje se ne zna da su oboleli, jer ne pokazuju simptome.

U studiji koju sprovodi institut SORA, učestvovalo je 2.197 domaćinstava, a obavljena je po nalogu Ministarstva nauke Austrije.

Austrijska vlada očekuje da će, po objavljivanju rezultata testiranja, moći da proceni pravu sliku infekcije kod stanovništva, odnosno da dobije uvid u broj inficiranih za koje se ne zna, jer nemaju nikakve simptome oboljenja.

Slično je i u Italiji, gde se broj stvarno zaraženih procenjuje na čak pet miliona ljudi, a ta brojka možda ide čak i do 20 miliona, od 60 miliona stanovnika Italije, rekao je za italijansku „Republiku“ Karlo la Vekija, profesor medicinske statistike i epidemiologije na Univerzitetu Statale di Milano.

Nedavno istraživanje na malom uzorku u mestu Kastiljone Dada u Lombardiji pokazalo je da su takve procene stručnjaka verovatno opravdane, prenosi italijanska „La stampa“.

U ovom mestu urađeni su testovi na 60 meštana koji nisu pokazivali simptome da su oboleli od Kovida-19, a rezultati su pokazali da njih čak 40, odnosno 70 odsto, imaju razvijena antitela, što znači da su ga preležali, a da nisu ni osetili.

Nedavno je i bivši italijanski premijer Mateo Renci izjavio da je virusom korona zaraženo čak 12 miliona Italijana.

I direktor Hrvatskog instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak najavio je da će svi stanovnici Hrvatske biti testirani na virus korona, kako bi se videlo ko ga je preboleo.

– To se može uraditi na dva načina: ili se uzme jedna cela pokrajina pa se pregledaju ljudi, ili se napravi tzv. sentinel studija, uzmu se svi pacijenti jednog lekara opšte medicine i napravi se profil – objasnio je Capak.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime