Unsplash

Prosečna odrasla osoba ima seksualni odnos 54 puta godišnje (jednom nedeljno), kaže jedna studija. Ukoliko je vaš lični prosek nešto veći, sigurno ste se zapitali: koliko je seksa previše? I da li previše seksa ima nekakve posledice?

Definicija prečestog seksa je promenljiva, a sve dok ne boli i donosi zadovoljstvo, bilo koja količina seksualnih odnosa je u redu, kažu stručnjaci.

Ipak, pomaže da znamo da li nam telo daje signale da je vreme za predah.

Previše seksa: koji su rizici?

Glavni fizički znaci prečestog seksa je prekomerno oticanje vagine i stidnih usana. Isto tako, bol je jasan pokazatelj da imate previše seksa. Naime, prečesti seksualni odnosi dovode do suvoće vagine što uzrokuje neprijatnost i bol. U ovim slučajevima, stručnjaci savetuju da napravite pauzu.

Prečesti seks može da uzrokuje infekcije vagine i bešike, a može doći i do povreda polnih organa. Kada su muškarci u pitanju, i oni mogu da osete posledice prečestih seksualnih odnosa. U slučaju da se jave bol i otok na samom polnom organu, kao i poteškoće prilikom mokrenja, vreme je da napravite predah od seksa.

U nekim slučajevima, previše seksualnih odnosa može da izazove i stanja u kojima je potrebna medicinska pomoć. Ukoliko primetite previše sekreta, krvarenje, rane na polnom organu, bol prilikom uriniranja ili bol u samoj vagini, vreme je da posetite lekara.

Stručnjaci na kraju savetuju da sve dok koristite odgovarajuće lubrikante i pravite pauze između seksualnih odnosa, nećete imati nikakvih nuspojava od previše seksa. Generalno, savet je da osluškujte svoje telo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here