EPA/STR
Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom govoru na obeležavanju Dana državnosti navela su branitelji savladali „velikosrpsku agresiju“.

Posle govora puštena je pesma Marka Perkovića Tompsona.

Hrvatska je nizom manifestacija obeležila Dan državnosti, program je počeo ujutru na zagrebačkom groblju Mirogoj, a zaključen je tradicionalnim prijemom na Pantovčaku, koji je priredila predsednica Kolinda Grabar Kitarović, a a njemu je pominjana „velikosrpska agresija“.

– Ime Hrvatske konačno je i zauvek upisano na političkoj geografskoj karti sveta, Hrvatska je tu ne samo lepa nego doista i naša. S posebnim poštovanjem spominjemo i našeg prvog predsednika dr. Franje Tuđmana. Uprkos tome što je demokratski izabrana vlast ustavno garantovala ustavna prava, bili smo izloženi velikosrpskoj agresiji koju smo savladali zahvaljujući hrabrosti naših branitelja – rekla je Kitarović, preneo je zagrebački Večernji list.

Nedvosmisleno, rekla je predsednica, prisutnost hrvatskog imena u sedištima međunarodnih foruma i sportskim takmičenjima danas je najvidljiviji znak hrvatskih istorijskih uspeha.

– Ali, država nije samo ponos, ona je i obaveza – rekla je Kitarović i dodala da je proteklih godina u ovim prilikama često govorila o raznim konkretnim zadacima unutrašnjeg razvoja.

Za promenu u utorak je podsetila samo na demografski problem kao pitanje nad svim pitanjima, problem koji, kako je rekla, traži trajno delovanje.

– Nemam dilemu da ćemo ga rešiti, mnoge smo velike i epohalne uspehe postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude. Narod, to je za mene drugo ime za optimizam. Zato čvrsto verujem u budućnost naše Hrvatske – rekla je.

Nakon njenog govora izvedena je pesma „Dolazak Hrvata“ Marka Perkovića Tompsona, „ikone hrvatske desnice“, poznatog po veličanju ustaštva.

A pre prijema na Pantovčaku, predsednica je svom Fejsbuk profilu objavila video-čestiku u kojoj se, između ostalog, osvrnula na najveće izazove s kojima se država trenutno suočava.

Prijemu su prisustvovali najviši državni zvaničnici, crkveni velikodostojnici i predstavnici javnog i kulturnog života Hrvatske, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović je ponovo čestitajući praznik poručila da je u istoriji hrvatskog naroda najvažniji datum.

5 KOMENTARA

  1. Hrvati su , uz Albance jedini nareo u Evropi , kome je zapad , posle II sv. rata dozvolio progon drugog naroda , krajiških Srba . To se nema gde sakriti , jer iz Hrvatske i dsa Kosova i Metohije je proterano više od pola miliona Srba . Mi Srbi to nećamo nikada zaboraviti .

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime