Kolinda pobedila: Hrvatska dobila prvu predsednicu

Fonet/AP
Prva hrvatska predsednica: Kolinda Grabar Kitarović
 

 

Prema prvim nepotpunim službenim rezultatima objavljenim u 22 sata, razlika između dva kandidata je oko 21.000 glasova. Predsednik DIP-a Branko Hrvatin rekao je da se još čeka na izdavanje potvrda za glasanje za oko 1.000 birača u Mostaru u BiH.

Na birališta je izašlo oko 58,9 odsto birača. Pravo glasa imalo je oko 3,8 miliona građana.

Neverovatno uzbudljiva izborna noć u Hrvatskoj. Prvi preliminarni rezultati pokazali prednost Ive Josipovića koja se iz minuta u minut topila. Državna izborna komisija rezultate je ažurirala svakih pet minuta.

U štabu HDZ-a u toku je slavlje. Prve rezultate okupljeni u izbornom štabu najveće stranke u Hrvatskoj dočekali su u kongresnoj dvorani zagrebačkog Hipo centra uz uzvike "Pobeda", a zapevalo se i "Zovi, samo zovi".

twitter.com/@dnevnikhr
U HDZ-u veselje
 

Pre toga euforija je vladala u štabu Ive Josipovića, koja je u međuvremenu splasla.

I do objavljivanja prvih rezultata u Josipovićevom štabu je vladao muk zbog prethodno objavljenih rezultata anketa koji su pokazali da je Kolinda Grabar Kitarović osvojila 51,49 odsto, a Ivo Josipović 48,6 odsto glasova.

Po objavljivanju izlaznih anketa u izbornom štabu Ive Josipovića, kandidata vladajuće Socijaldemokratske partije, zavladala je tišina. Prema rezultatima anketa, aktuelni šef države  osvojio je 48, 60 odsto glasova.

Ministar Mirando Mrsić rekao je za Hrvatsku televiziju (HTV) da ankete nisu obećavajuće, ali da treba sačekatu zvanične rezultate. I ministarka Milanka Opačić, takođe iz SDP, rekla je da treba pričekati "do zadnjeg listića da bi se moglo reći ko je pobedio".

Političi analitičar Ivan Rimac rekao je da je već posle prvog kruga izbora pre dve sedmice bilo jasno da će biti teško zaustaviti euforiju u HDZ, jer je Josipović pobedio s minimalnom prednošću njihovu kandidatkinju, iako su mu predizborne ankete predviđale uverljivu prednost.

"Upravo je taj moment, trenutak kad se najavi mogućnost da dođe do promene vlasti, kao voda koja probije branu", rekao je Rimac za HTV.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime