Z. Vicelarević
Vredno vežbaju: Prvi i srednji ansambl KHD Kolo

Prvi i srednji folklorni ansambl Kulturno-humanitarnog društva Kolo iz Frankfurta vredno se pripremaju za predstojeću Saveznu nemačku i Dečju evropsku smotru srpskog folklora. Proteklog vikenda im je u radnu posetu došao Ljubomir Vujčin, koreograf i umetnički rukovodilac Folklornog ansambla Vrbas iz istiomenog grada u Vojvodini. Vujčin je folklorašima oba ansambla KHD Kolo postavio koreografije za ovu sezonu.

– Ovde sam bio pre dva meseca i postavio sam prvom ansamblu koreografiju igara iz Pčinje, “Lazarički običaji igara iz okoline Trgovišta”. Sada sam ovde da malo to pročešljamo, pročistimo, da vidimo kako su napredovali i pripremimo se za sledeću rundu takmičenja. Sa srednjim ansamblom smo već uradili koreografiju Igara iz Dimitrovgrada sa kojom su nastupili na Smotri dečjih ansambala Nemačke i sada se pripremaju za Evropsku smotru koja će se održati u Novom Sadu u aprilu – kaže za “Vesti” Ljubomir Vujčin.

On ističe da je prijatno sam iznenađen kako su folkloraši prihvatili i savladali koreografije.

Ambicije su da se predstavimo što bolje, bez pritiska da moramo da osvojimo neko visoko mesto, pa su sve lepo savladali. Čak i one male nedostatke su vrlo brzo otklonili. To su mladi ansambli i predstaviće se fino i opravdaće svoje učešće na smotrama – navodi Vujčin.

Idealni uslovi: Veliki prostor za probe

Zadovoljan je i Saša Ćelić, predsednik KHD Kolo.

– Ovog vikenda vežbamo u Saalbau Fehenhajm sa našim koreografom Vujčinom, a inače redovne probe održavamo u Saalbau Sekbah. Već više od od dve godine nemamo svoje prostorije iz više razloga, a glavni je što nam je to preskupo. Napravili smo dobar ugovor sa Saalbau Frankfurt gde imamo vrhunske sale za vežbanje, imamo čak i bine u tim salama. Mnogo su nam bolji uslovi, gotovo kao na smotrama, nemamo velike troškove, a imamo daleko manje obaveza oko sređivanja za razliku od vremena dok smo bili u našim prostorijama. Dodao bih još i da sa brojem igrača koji trenutno imamo, ne bismo ni mogli da vežbamo u onom prostoru koji smo ranije imali.

Druženje i posle probe

Sanela Petrović i Jelena Ametović na probe u Frankfurt dolaze iz Bad Homburga.

– Nije nam teško da dođemo na probe u Frankfurt jer je ovde dobro društvo, svi se angažuju i daju maksimum na probama. U Kolu smo već nekih šest meseci i zadovoljne smo kako ovde sve funkcioniše. Koreografija je dobra i brzo smo je naučili. Družimo se i posle probe što je baš super. Trudimo se i nadamo se da ćemo se na Saveznoj smotri kvalifikovati za Evropsku u Parizu ove godine – kaže Sanela, a Jelena se slaže sa njom.

Saša Ćelić i Ljubomir Vujčin

Podrška ćerkama

Robert Dragaži je aktivan član KHD Kolo već nekoliko godina i preuzeo je obavezu oko tehnike, mikrofona, zvučnika i svega što uz to ide. Fotografiše folklorni ansambl u svim prilikama ali je pre svega otac dveju devojaka koje igraju u oba ansambla.

– Starija ćerka Kristina (18) igra u prvom, a mlađa Aleksandra (13) srednjem ansamblu. Verovatno su talenat za folklor nasledile od mame Mile jer je i ona igrala folklor u Čačku. Ja sam na tatu koji je Francuz i ne ide mi baš, ali ih podržavam na svoj način. Atmosfera u Kolu je odlična, svi se druže i nadamo se da će ovako biti i dalje.