Lična arhiva
Nastup folklora privukao veliku pažnju posetilaca

U Kanzas Sitiju u saveznoj državi Misuri 40. put je održan Etnički festival na kojem su učestvovali i predstavnici srpske zajednice u ovom delu Sjedinjenih Američkih Država.

Na festivalu na kojem se predstavilo 50 nacija, nastupili su folklorni ansambl i hor koji deluju pri Crkvi Svetog Đorđa u Leneksi, Kanzas. Hor je između ostalog izveo našu i američku himnu, a u njemu su Srbi četvrte i pete generacije na tlu SAD, od kojih neki i ne znaju najbolje maternji jezik. U horu peva i jedna baka Ruskinja, koja ide u našu crkvu, jer joj je u blizini, a kako kaže i ljudi su joj se dopali.

Između ostalih, u folklornom ansamblu je nastupala i kompletna porodica Đurić. Zoran Đurić je poreklom sa Kosova, a u SAD je već 25 godina. Uz njega su bili supruga Julija Boik Đurić, inače Rumunka, i četvoro njihove dece. Sva deca govore srpski i uz roditelje igraju u folkloru.

Nastupe hora i folklora na engleskom je za posetioce najavljivao naš zemljak čiji su se roditelji u SAD doselili iz Banata i Dalmacije. On svira tamburicu i sa svojim orkestrom nastupa širom Amerike.

U folklornom ansamblu i šestičlana porodica Đurić

Musaka , štrudle, baklave

Na štandu Srbije posetioci su mogli da probaju, musaku, ćevape, pljeskavice, razne salate, pogače, štrudle sa orasima, pite sa jabukama, baklave i druge domaće kolače.

Ponosni na Srbiju: Porodica Domazet

Domazeti došli porodično

Među onima koji su uživali na festivalu bila je i porodica Domazet. Saša i Danijela i njihove ćerke Milica i Lena. Najviše su se zadržali gledajući nastupe našeg hora i folklora, a potom su na štandu Srbije uživali u domaćim specijalitetima.