R. Patković
OPRAVDAN NAZIV FESTIVALA: U kolu su bili svi i igrači i publika

Bilo je nezaboravno u Dortmundu na folklornom spektaklu Svi u kolo, koji je organizovalo Kulturno-umetničko društvo Srbija.

Više od 800 okupljenih burno je pozdravilo nastupe folklornih ansambala iz Nemačke, Holandije i Austrije. Na sceni su se našli KUD “Branko Radičević” Beč , KUD “Sv. Sava” Roterdam, KUD Radost Leverkuzen, KUD Borac, Solingen, KUD “P. P. Njegoš” Ham, KUD Kolo Esen, KUD “Nemanjići” Dortmund. Nastupili su i članovi udruženja Mladost iz Dortmunda, koje okuplja bošnjačku omladinu poreklom iz BiH, a prisutni su bili i članovi grčkog ansambla Apoleonos koji ovog puta nisu zaigrali.

Pre nego što su folkloraši zauzeli binu na njoj su se pojavili i pozdravne reči uputili Branislava Perin Jarić, generalni konzul Srbije iz Diseldorfa, protojerej Danilo Dangubić, Dragan Ivašković, presednik KUD-a Srbija i rukovodioci anasmbala iz Beča i Roterdama. Posebno je vredno istaći reči prote Dangubića, koji je izrazio radost i zadovoljstvo prisustvom ansambla Mladost koji sa KUD-om Srbija na zajedničkim manifestacijama nacionalnu pripadnost stavljaju na sporedni kolosek.

– Imamo jednog zajedničkog oca nebeskog koji nas nikada nije delio na ove i one nego nas miluje kao svoja čeda – istakao je između ostalog prota Dangubić.

Pesma za radni tim Srbije

Celovečernji program su vodili Dragan Ivašković i dve mlade članice Srbije Ivana Pošarac i Jelena Garić. Manifestacija je otvorena himnom “Bože pravde” koju je na violini izvela Milijana Popović, takođe članica Srbije.

Potom je zaigralo 15 ansambala (neki klubovi i sa više sastava) i skoro da nije postojala koreografija koju publika nije burno pozdravila. Počeli su po običaju domaćini Igrama iz Gnjilana, a veličanstvena srednja generacija Kola iz Esena zatalasala je celu dvoranu Igrama iz Lužnice. Radost iz Leverkuzena pesmom i igrom sve odvela u Drgačevo. Borac iz Solingena stigao je do Šumadije, a “Nemanjići” iz Dortmunda zadivili Pastirskim igrama. Gosti iz Beča predstavili su svu lepotu Vranjskog polja.

Šest virtuoza Srbije sa šaljivom igrom “Trojno” izazvali su prave ovacije. Posebna folklorna poslastica bile su Igre iz Šumadije, koje su izveli članovi ansambla “Sv. Sava” iz Roterdama. Ciganskom ljubavnom igrom “Nemanjići” su kao vihor gospodarili scenom, a veličanstveni Borac iz Solingena Igrama iz Radujevca prisutne je oduševio Igrama iz vlaškog kraja.

U pauzama nastupa folkloraša uz orkestar braće Simić ostvaren je moto manifestacije Svi u kolo kada su sedeli samo oni sa zdravstvenim problemima.

– Veoma smo zadovoljni, naš festival je najposećeniji u Severnoj Rajni i Vestfaliji. Upućujem veliku zahvalnost svim društvima koja su došla. Posebna nam je čast što smo ugostili prijatelje iz Beča KUD “Branko Radičević” i naše drugare iz KUD- a “Sv. Sava” iz Roterdama sa kojima se družimo već godinama i na to smo ponosni – kaže Dragan Gagić, potpredsednik Srbije iz Dortmunda.

PRVI ZAIGRALI: Nastup domaćina

Prilozi za paketiće

Na manifestaciji je organizovana i akcija “Svi za Kosmet”, a prikupljani su dobrovoljni prilozi za pripremu poklon-paketića namenjenih deci na Kosovu i Metohiji. Koordinator i inicijator ovog plemenitog dela je Ana Radmilović iz Dortmunda. Sakupljeno je nešto više od 1.600 evra i taj novac biće prosleđen u centralu u Beograd.

Ikona na dar

Radi Maksimović, predsednici KUD-a ” Branko Radičević” i Borislavu Kapetanoviću, umetničkom rukovodiocu kluba iz Beča, ikonu na dar je uručio Dragan Ivašković. Kapetanović za “Vesti” kaže da su prvi put gosti Srbije u Dortmundu.

– Ovo je početak saradnje i oduševljeni smo dočekom i srdačnim prijemom koji doživljavamo na svakom koraku. Očekujemo uzvratnu posetu početkom marta sledeće godine. Cilj nam je zajednički, a to je očuvanje srpske tradicije daleko od matice. Osnovni cilj nam je pored folklorne aktivnosti i uspostavljanje kontakta mladih širom dijaspore. Iz Dortmunda se vraćamo sa veoma lepim utiscima i još lepšim primerima koje možemo i mi u Austriji da koristimo. Folklorni festival je uspeo u potpunosti, a pobedili su razumevanje i prijateljstvo – ističe Kapetanović.

Vidimo se dogodine

– Mi iz Roterdama smo i ove godine došli na festival Svi u kolo, jer nas kolo spaja i uživali smo uz igru, pesmu i muziku iz zavičaja. Gledajući program večeras i bili smo ponosni na našu decu i njihove uvežbane koreografije. Sva društva su se potrudila da ostave što bolji utisak. Drago nam je što smo prisustvovali ovako velikom kulturnom događaju. Hvala za nezaboravno gostoprimstvoi vidimo se i sledeće godine – kaže Milan Vukas, predsednik KUD-a “Sv. Sava” Roterdam.

Radimo pravu stvar

Dragan Ivašković, predsednik ansambla domaćina prezadovoljan je manifestacijom.

– Moram prvo da pohvalim naše “Vesti” koje nas 16 godina verno prate i podržavaju u radu. Kao i svake godine festival Svi u kolo okupi najbolja folklorna društva iz Severne Rajne i Vestfalije i cele Nemačke. Ove godine posebno smo radosni zbog gostovanja ansambala iz Beča i Roterdama koji su obogatili program. Ovakve posete doprinose našem cilju da spojimo decu i omladinu da se druže, obože i umnože. Polako, ali sigurno imamo i venčanja i sklapanje brakova, to nas posebno raduje. Ubeđen sam da radimo pravu stvar – ističe Ivašković.