Z. Mirković

Posle 16 meseci od izbijanja pandemije korona virusa, nekoliko perioda zaključanosti, bez proba i druženja, Austrijski savez srpskog folklora (AS SF) organizovao je u Beču svečani koncert svojih ansambala, uz poštovanje epidemioloških mera.

Koncertnu salu u Lengefeldgase ispunila je publika željna da ponovo vidi tradicionalne igre, čuje pesme iz zavičaja i vrati se “normalnom” načinu života kada su ovakvi koncerti bili česti.

Na manifestaciji pod nazivom “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost – prvi koraci”, kulturno-umetnička društva iz cele Austrije, koja neguju srpsku tradiciju i kulturnu baštinu, predstavila su pesme i igre iz Gornje Resave, Jasenice, Dimitrovgrada, slavske običaje iz okoline Bujanovca…, a publika ih je nagradila ogromnim aplauzom i ovacijama.

Aleksandar Stanković, predsednik AS SF, rekao je da je veoma važno što se ovakva manifestacija održava, zahvaljujući dobroj organizaciji i istrajnosti.

– Bilo je pitanja institucija i zvanica, da li će biti moguće organizovati događaj tako rano, ali uspeli smo. Ovo je izuzetno važno za ponovno vraćanje u život, za osmeh dece, za okupljanje klubova i nastavak rada – rekao je Stanković.

Dodao je da je pandemija uticala na sve, pa i na decu.

– Primetno je da nemaju kondiciju kao pre , a to je razumljivo posle godinu dana bez svakodnevnih proba, ali i bez kretanja tokom perioda zaključavanja. Ipak, svi se radujemo, a deca posebno, što mogu da se vide sa drugarima… Izgubili smo celu jednu generaciju, ali to pokušavamo radom da nadoknadimo – rekao je Stanković.

Da je ova priredba značajna i za decu i za roditelje, potvrđuju i predstavnici klubova.

– Mnogo nam znači, za sve igrače, za decu, za roditelje, posle teških godinu i po dana. Sva društva imaju tremu, svi su uzbuđeni, jedva čekaju nastupe – kaže Vladan Čačić, predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha

Vladan Čačić

Slavoljub Dragojević, predsednik KUD Ostrog iz Linca, ističe da je pre svega deci potrebno druženje, što u proteklih godinu i po dana nisu imali. Dodaje da su tokom perioda lokdauna članovi svakog dana putem društvenih mreža kontaktirali s rukovodiocima društva pitanjima da li je moguće da se okupe uz poštovanje određenih mera i na bilo koji način druže u sali, da dolaze na probe…

– Nismo primetili da se osulo članstvo. Ostala je želja za folklorom i kod dece i kod roditelja. Čak je na novom početku, posle pandemije, odziv dece i roditelja bio veći nego pre – istakao je Dragojević.

Na koncertu su nastupili ansambli iz gotovo cele Austrije – Beča, Forarlberga, Gornje Austrije, Donje Austrije, Salcburga, koji su okupili veliki broj mladih.


– Bilo je veoma teško organizovati koncert i do poslednjeg trenutka smo se bojali zbog dozvola, da bismo je u četvrtak i dobili. Srećni smo i ponosni što smo se opet okupili. Ja sam srećan kao da je prva manifestacija, kao kada sam prvi put došao u ‘Mokranjac’ – nije krio zadovoljstvo Saša Božinović, potpredsednik AS SF i SKC “Stevan Mokranjac”.

Nedostajali su nam aplauzi

Milorad Runjo, umetnički rukovodilac i koreograf SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča kaže da su folklorašima nedostajali “aplauzi i daske koje život znače”.

– Pandemija je nanela štetu u svim sferama, pa i kulturno-umetničkim društvima, ali za nas je to bio veliki krah. Nemogućnost okupljanja, igranja, druženja, pevanja sve nas je poremetila. Potrebno je vreme da se društva oporave – smatra Runjo.

Ambasador ponosan

Jedan od gostiju na koncertu bio je i Nebojša Rodić, ambasador Srbije u Austriji, koji je pozdravio učesnike i publiku, ističući da ga puna sala čini radosnim, ponosnim i ubeđenim da će klubovi raditi i više nego do februara prošle godine.

– Ne samo da će negovati tradiciju, folklor i kulturu Srbije, već iz svih krajeva gde žive Srbi, iz RS, Crne Gore, BiH, gde se ljudi Bogu mole sa tri prsta, gde se čuje Oče naš – rekao je Rodić.

Navodeći da je koncert samo prvi čin okupljanja naših građana koji žive u Austriji posle 16 meseci, ambasador je ocenio i da naziv manifestacije sokoli, raduje, daje snage svakom od predstavnika klubova i impuls novom načinu okupljanja i povezivanja naših građana u Austriji.

– Danas je veliko zadovoljstvo biti među našim ljudima i taj osećaj mi je nedostajao prethodnih godinu dana – istakao je ambasador Rodić.

Bolji uslovi za probe

Na koncertu su, između ostalih, nastupili Jedinstvo iz Beča, najstariji naš klub u Austriji, koji je prošle godine proslavio pola veka postojanja, zatim dva najuspešnija i najmnogoljudnija društva KSD Bambi iz Beča i SKC “Stevan Mokranjac”, pa ansambli Ostroga iz Linca, Opanka iz Sacburga, Zavičaj iz Tulna, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, KUD “J. J. Zmaj” iz Obervaltersdorfa…

Na koncertu je poručeno da naš folklor mora biti stavljen na mesto koje mu pripada i priznat kao evropsko kulturno nasleđe, te da se moraju izdejstvovati bolji uslovi za decu u salama u kojima vežbaju, kao i za umetničke rukovodioce koji su za to odgovorni.

VRAĆAMO SE U ŽIVOT: Aleksandar Stanković

Ubuduće poziv na ćirilici

Ambasador Rodić, ne krijući oduševljenje koncertom i okupljanjem, imao je i jednu sugestiju za organizatore – da ubuduće pozive štampa na ćirilici.

– Ćirilica je naše pismo, jedino za koje ceo svet kaže da je najjednostavnije i najupotrebljivije. Naše ćirilično pismo je pismo svakog Srbina i nema razloga da ga zaboravimo, kao što ne zaboravljamo ni naše igre i svaki trenutak proveden u domovini – rekao je Rodić.

Takođe, vezano za poklon koji su dobili od organizatora zvanični gosti – italijansko vino – ambasador je pozvao predstavnike AS SF da dođu u ambasadu kako bi im dao srpsko vino, ističući da treba slediti moto koji ima Austrija “kupuj austrijsko” i da i Srbi treba da “kupuju srpsku robu”.