D. Pašić
Atraktivno: KUD "J. J. Zmaj" iz Solenaua

Konačno su ljubitelji folklora u Lincu imali priliku da uživaju u brojnim koreografijama i igrama iz matice. Kulturno-umetničko društvo Ostrog iz Linca je nesebičnim zalaganjem članova organizovalo šesti festival srpskog folklora pod nazivom “Hajde s’ nama u kolo”. U sali koja pripada novoj skupštini grada Linca (Neus Rathaus) na obalama Dunava, publici su se predstavili članovi šest folklornih društava.

Osim domaćina posetioci su uživali u igrama KUD Zlatni opanak iz Berlina, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, Mladost iz Leobersdorfa, KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua i KUD Bosiljak iz Velsa.

Blistale na sceni: Članice Bosiljka iz Velsa

– Predivan je osećaj opet videti ovu mladost na jednom mestu. Konačno smo se oslobodili stega pandemije i vratili igri i pesmi. Posebnu zahvalnost dugujemo gostujućim društvima koja nisu štedela vremena da se odazovu i dođu i ulepšaju našu tradicionalnu manifestaciju. Nadamo se da smo opravdali njihova očekivanja i pokazali čuveno srpsko gostoprimstvo. Veliki pozdrav svima do nekog sledećeg susreta, a sve u misiji zajedništva i saradnje srpske dijaspore – poručio je Slavoljub Dragojević, predsednik KUD-a Ostrog.

Domaćini nastupili na kraju: KUD Ostrog

Na prelepo ukrašenoj bini ređali su se folkloraši, pokazujući veliku energiju i želju da pokažu koliko su naučili i koliko pauza u nastupima nije ostavila traga na njima. Plještali su dlanovi zadovoljnih gledalaca, među kojima je bilo dosta dece. Na kraju su se svi uhvatili za ruke i uživali u igri uz pratnju muzike.

Svadbeni običaj: Folkloraši Zlatnog opanka

Aplauz za Opanak

Prelepo druženje u Lincu sigurno će ostati posebno u sećanju članovima KUD Zlatni opanak iz Berlina. Uprkos udaljenosti od 600 kilometara u jednom pravcu nije bilo umora. Predstavili su se gosti sa koreografijom “Na seir momku i devojci”, u kojoj je predstavljen svadbeni običaj iz Vranjskog polja. Znala je publika da prepozna kvalitet pa su devojke i momci iz Berlina pokupili brojne aplauze.

Slavoljub Dragojević uručio poklone gostima

Zahvalnice učesnicima

Predsednik KUD Ostrog Slavoljub Dragojević na kraju nastupa uručio je predstavnicima učesnika zahvalnice i prigodne poklone. On je još jednom u ime svih članova udruženja iz Linca zahvalio svima koji su pomogli i učestvovali u programu festivala.