Lična arhiva
IGRE IZ KUMANOVA: KUD "Vuk Stefanović Karadžić" iz Roršaha

Posle pauze od više od dve godine pauze udruženje “Sveti Sava” iz Belincone u kantonu Tićino organizovalo je svoju tradicionalnu zabavu.

Nije se odustalo od ranijih običaja i navika, kao što je bilo i svih prethodnih godina pre pandemije korona virusa, pa su i nedavno povodom 28 godina postojanja pozvali na druženje goste iz drugih kulturno-umetničkih društava.

Predsednik udruženja Željko Milićević kaže da su uspeli da održe ritam koji je postojao pre početka uvođenja mera ograničenja okupljanja.

– Iako je prošlo više od dve godine u otežavajućim uslovima vratili smo se u prvobitnu formu. Zahvalan sam članovima uprave koja je uspela da pokrene sve potrebne korake za jednu ovakvu organizaciju. Svi ljudi koji su pomogli u radu na zabavi su volonteri, prijatelji udruženja, roditelji dece folkloraša i sponzori. Očito je svima dosadilo vreme restrikcija i da je jedna ovakva zabava bila stvarno neophodna – ističe Milićević.

KUD Ras iz Lucerna

Njegove reči potvrđuje Pero Stevanović, član uprave i predstavnik folklorne sekcije:

– Srce mi je puno što smo se vratili na stare staze, što su i naši folkloraši, ali i gosti iz drugih udruženja ponovo na bini u nošnjama – kaže Stevanović.

U Belinconu su stigla brojna udruženja iz kantona Tićino, ali i drugih delova Švajcarske sa kojima “Sveti Sava” uspešno sarađuje već godinama. Posle himne “Bože pravde” počeo je bogat kulturno-umetnički program. Domaćini su se prvi predstavili publici, i to mlađim ansamblom koji je izveo koreografiju “Divna”, pod rukovodstvom Mare Despotović. Potom je KUD “Desanka Maksimović” iz Lugana izveo “Igre iz Šumadije”, koreografa Miloša Stošića. Iz Lokarna je stigao KUD Makedonija koji je izveo koreografiju “Vodarke”. Kulturno-umetničko udruženje Ras iz Lucerna predstavilo se publici “Igrama iz okoline Beograda”, koreografa Milorada Runja. Članovi KUD-a “Vuk Stefanović Karadžić” iz Roršaha došli su sa dva ansambla, mališani su pod rukovodstvom koreografa Dušana Vasića i Branka Simića izveli igre iz Srema, a odrasli srpske igre i pesme iz Kumanova.

Nastupe folkloraša zatvorio je prvi ansambl domaćina “Igrama iz Bele Palanke”.

– Ove dve prethodne godine sam se trudio da održim kontakte sa ostalim društvima i evo rezultata. Drago mi je da su i oni uspeli da se izbore sa prinudnom pauzom u radu i da opstanu. Jedva čekamo da im uzvratimo posete – ističe Željko Milićević.

DOMAĆINI: Prvi ansambl Udruženja “Sveti Sava”

Idemo napred

– Drago mi je i što smo uspeli da održimo udruženje u neprofitabilnom periodu koji su obeležile protivpandemijske mere, tako da danas možemo ponosno da kažemo da postojimo 28 godina.

Naše kulturno-umetničko društvo danas broji oko 60 dece, uzrasta od pet do 20 godina, i time se najviše ponosimo. Nadamo se još boljem napredovanju – optimista je Željko Milićević.

GOSTI IZ LUGANA: Marko, Luka i Viktor KUD “Desanka Maksimović”

Đaci recitovali

U programu su učestvovali đaci Srpske dopunske škole u Tićinu sa učiteljicom Natašom Malešević. Oni su se predstavili recitacijama, a učesnike i publiku je pozdravio i sveštenik Marko Knežević.

Za veselje i zabavu posle zvaničnog dela programa pobrinuo se orkestar Dragiše Tomića koji je za ovu priliku došao iz Bijeljine.