O. Đ.
BUKET RADOSTI: Završna scena koncerta

Prema rečima izvođača i publike dugo će se pamtiti koncert Oro se vije, kako je nazvano nadigravanje domaćina ANIP Oro i njihovih prijatelja KUD Jugos iz Minhena, održano u pariskom predgrađu Bobinji, pred 500 gledalaca u sali “Pablo Neruda”.

Uzvratili su domaćini lanjsko novembarsko gostoprimstvo drugarima iz Minhena. Bilo je i važno pokazati se u najboljem svetlu u etno-majstorstvima i izazvati gledaoce da im se dlanovi užare od aplauza.

– Gostovali smo u Minhenu novembra 2018. A tamo su nas primili kao rod najrođeniji. Normalno je da im se revanširamo na isti način. Posebno je impresivno bilo što su svi došli prvi put u naš prelepi grad svetlosti – govori Aleksandar Trailović, član uprave Ora.

Sasvim je sigurno da se još nije rodio onaj kome poseta Parizu ne bi legla kao melem na dušu. Zato su na jednonedeljni boravak zemljaci iz Nemačke i stigli širom otvorenih očiju, ušiju i srca, pa su se obilazazeći grad nadivili pariskim.

Delegacija Jugosa brojala je 45 putnika. Prvi učinak po dolasku u Pariz i Bobinji bila je prozivka, odnosno, raspoređivanje po kućama i stanovima folkloraša Ora, čime je učinjen veliki korak. Koji korak? Pa, naši “Nemci” ne znaju francuski, naši “Francuzi” ne znaju nemački, znači, razgovaralo se samo na srpskom i blago matici što su joj bliske i nove generacije.

Jedno je priča, drugo je pesma i igra. Zato je dvoipočasovnim nastupom na koncertu domaćin izveo osam koreografija, u šta su bili uključeni i majušni članovi, podmladak, omladinski i izvođački ansambl, dok je Jugos došao sa tri igre. Između koreografija lelujale su pesme muških i ženskih pevačkih grupa oba udruženja, a kulminacija večeri bila je poslednja tačka kada su u istom kolu iste koreografije “Kumanovsko polje”, zaigrali isprepletani gosti i domaćini. Publika je skočila na noge, užareno pljeskala, skandirala igri i umeću, a još više završnom buketu radosti.

A ni tada nije bilo gotovo. Samo za izvođače otvorena je sa strane sala za sedeljke, pa, uz živu muziku – novi provod.

Sutradan je došlo vreme da se posle svirke za pojas zadene. Tako su u poslednjem danu svog boravka članovi Jugosa, sa domaćinima, šetnjom stigli do Trga Trokadero, odakle puca pogled na Ajfelov toranj. Na tom mestu danonoćno vrvi od turista, ali kako je spontano srpskim folklorašima palo na pamet da zaigraju kolo, ovaj put bez nošnji, u odelima, turisti, a bilo ih je zaista mnogo, zaboravili su na Ajfelov toranj, već su se fokusirali na srpsku razigranu mladost. Kakvo je to bilo iznenađenje, kakav poklon, kakva radost! Nauživali su se folkloraši, isto kao i turisti iz celog sveta.

A onda put pod noge.

– Direktno, posle “Trokadero nastupa”, naši gosti su uskočili u autobus. Mahali smo jedni drugima, dovikivali im: “Dođite nam opet”, oni odgovarali: “Dođite vi kod nas.” Videćemo se uskoro, na Evropskoj smotri dijaspore koja se 2020. održava u Parizu. Pre toga imaćemo generalku, slavimo pet godina postojanja našeg KUD-a – nabraja Aleksandar Trailović.

CIGANSKE IGRE: Aleksandra Babić i Stevan Stanković

Prijateljstvo dva naroda

Gradonačelnik De Paoli, poslanik Lagard i ambasadorka Marić

Domaćini su ugostili i Natašu Marić, ambasadorku Srbije, Stefana de Paolia, gradonačelnika Bobinija i Kristofa Lagarda, poslanika u francuskom parlamentu. Zvaničnici su govorili na temu prijateljstva srpskog i francuskog naroda i dobre integracije Srba u milje zemlje prijema.

Kumanovsko polje

Svi profesionalci

U KUD Oro, koji broji 90 članova, dosta je novina. Svoje uloge od starta su utemeljili predsednik Nikola Branković i umetnički rukovodilac Snežana Mitrović, a odnedavno prvi igrački ansambl vodi mlađani (19) Dimitri Miladinović, iz Lapova je, dok su za drugi ansambl zaduženi Manuela Tadić i Stefan Stanković.

– Starosna dob članova Ora je od pet do 50 godina i svi se ponašaju kao profesionalci – kaže “šef” Nikola Branković.

– Sa posebnim elanom izveli smo “Igre sa Korduna”, to je koreografija sa kojom smo pobedili na Evropskoj smotri u Beogradu. Uživali smo svi, mi igrači i publika koja nas uvek doživljava kao svoje čedo – reči su Snežane Mitrović.

Podrška matice

– Ono što posebno želimo istaći, a i zahvaliti se, jeste da je koncert podržala Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. Hvala i Francuzima opštinarima koji su uvek uz nas, kao i vernoj publici, energičnoj i toploj. Želeli smo da na najbolji način uzvratimo gostoprimstvo našim Nemcima iz Minhena i potvrdimo drugarstvo rođeno tokom gostovanja kod njih, a i jedva smo dočekali da igramo zajedno – analizira predsednik Branković.