Kolo sreće se okreće

0

Od velike količine pristigle humanitarne pomoći u podrum Crkvenog centra u Minhenu Srpske pravoslavne crkve, koja čeka da bude odvezena i podeljena porodicama kojim je potrebna, Stana Jovanović iz Minhena je skoro svakodnevno prebirala i sortirala stvari da bi pripremila tri pošiljke za tri višečlane porodice u Srbiji. Radeći u podrumu ona je zaradila i prehladu, ali ne žali se, jer veruje da će ono što je spremljeno uskoro obradovati čak 25 dece u tri porodice – Dragana i Draganu Ljubisavljević iz sela Stropsko kod Vranja koji imaju jedanaestoro dece, potom Slobodana i Sanju Stojiljković iz zaseoka Berivojštica i njihovih petoro mališana, kao i Gorana i Vesnu Golubović iz Popovca kod Paraćina, sa njihovih devetoro dece. U ovom velikom poslu i Stanin sin, student Dragutin Jovanović, pomagao je majci u pripremi pošiljke za ove tri porodice.
 

Radost za 25 dece
"Vesti" se zahvaljuju Crkvenom centru u Minhenu, a posebno porodici Jovanović koja nije žalila ni vremena ni truda da obraduje 25 dece, koliko ih imaju ove tri velike srpske porodice. S koliko je ljubavi sve rađeno, ponajbolje govori fotografija brojnih vreća, a na svakoj je pažljivo ispisano rukom plemenite zemljakinje ime porodica Ljubisavljević, Stojiljković i Golubović.

– Majka se mnogo angažovala da izdvoji sve što bi moglo biti od koristi ovim višečlanim porodicama sa dosta dece, tako da se i sama razbolela. Informaciju o ove tri siromašne familije dobila je čitajući Humanitarni most "Vesti" i već su spremljeni paketi sa odećom i obućom za decu. Pokušaćemo da pošaljemo i po dva dušeka i jedan televizor u svako ovo domaćinstvo. Brinula je kako će to poslati, ali nam se javio Vladimir Božić iz Minhena koji ima kombi u koji bi sve to moglo da stane, tako da iščekujemo da to otpremimo, a onda i da bude podeljeno po porodicama, jer je majka na svakom paketu napisala prezime onih kojima ovo šalje od srca – kaže Dragutin Jovanović.
Poseban poklon namenjen je nedavno rođenim blizancima Petru i Pavlu u porodici Stojiljković.
I protojerej-stavrofor Đorđe Trajković svedoči o predanom višednevnom radu Stane Jovanović u podrumu koji je prosto zatrpan različitim stvarima. Vladimir Božić, koji će voziti pomoć u Srbiju, kaže da će posle 1. oktobra krenuti na put i obećava da će u celosti ispuniti Staninu želju i predati pakete pomoći onima kojima je ona to namenila.

 

Uvek sa zemljacima
Humana zemljakinja Stana Jovanović je iz Bača u Nemačku došla pre 42 godine. Zaposlena je u jednoj tvornici u Poingu kod Minhena. Tokom rata u bivšoj Jugoslaviji slala je pomoć sunarodnicima, a najviše lekove uz podršku jednog lekara Grka. Sin Dragutin je student treće godine elektrotehnike na Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here