Savez srpskog folklora Švajcarske
RADOST IGRE: KUD Kolo iz Badena

Posle skoro dve godine pauze folklorni ansambli naših društava u Švajcarskoj su ponovo bili na okupu i zaigrali na velikoj sceni. Na bini Štadhale u Dietikonu nadomak Ciriha održan je Festival srpskog folklora, a nastupilo je 630 učesnika iz 12 kulturno-umetničkih društava iz Švajcarske i kao gost KUD Kolo iz Forarlberga u Austriji.

Oko 130 osoba bilo je uključeno u pripremu, počev od ulaza, servisa, dočeka gostiju. Organizator festivala, Savez srpskog folklora Švajcarske (SSFŠ) ispred ulaza u halu je postavio kovid test centar za obavezno testiranje učesnika i gostiju. Svi učesnici su oduševljeni pre svega time što su konačno imali priliku da pokažu koliko vole i čuvaju tradiciju. Zadvoljstvo ne krije ni Nenad Milenković, predsednik SSFŠ.

– Prvi put smo organizovali ovakav festival i moram reći da je pun pogodak, jer su se društva toliko radovala. Prodato je i 1.500 prodatih ulaznica, što niko nije očekivao. Znači izuzetno interesovanje za ovaj festival i ljudi su jedva čekali da se ponovo nešto dešava. Program je bio prelep, svi u sali su oduševljeni. I pored teške situacije u Švajcarskoj, a i u celoj Evropi, ovo je bio pravi korak i to je trebalo našim folklorašima. Mi smo kao savez mnogo ponosni i nijednog trenutka nismo sumnjali da li treba organizovati festival – izjavio je Milenković za “Vesti”.

LEPOTICE IZ GOSAUA: Članice SFD Homolje iz Gosaua

On ističe da je sve prošlo u najboljem redu sa kovid testovima i kontrolom na ulazu.

– Čak nas je i švajcarska policija, koja je došla da kontroliše stanje, pohvalila kako sve radimo prema propisanim merama. Zahvaljujem svim našim folklornim udruženjima koja su učestvovala kao i uvaženim gostima i dragoj publici, koja je uveličala ovaj naš prelep događaj – dodaje Milenković.

Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je otvorio festival i istakao da Uprava godinama podržava rad kulturno-umetničkih društava, folklornih ansambala i folklorne manifestacije.

– Prvi put smo ove godine izdvojili oko 45. 000 evra za kupovinu narodnih nošnji mališanima iz 11 kulturno-umetničkih društava – istako je Gujon i bio pozdravljen burnim aplauzom, baš kao što je on kasnije oduševljeno aplaudirao folklorašima dok su nastupali.
Posle obraćanja Gujona u prvom bloku zaigrali su dečji i srednji ansambli, a u drugom prvi ansambli i veterani. Učestvovala su sledećaakulturno-umetnička društva: “Vuk Karadžić” – Šenenverd, “Nikola Tesla” – Lucern, Homolje – Gosau, Kolo – Baden, “Sveti Sava” – Cug, “Kikac” – Bazel, Sloga – Cirih, “Abrašević CH” – Vetingen, Zlatnik – Vevej, Kolo – Nojhauzen, “Kara­đorđ­e” – Bern, “Vuk Karadžić” – Roršah i kao gost Kolo iz Forarlberga u Austriji. Posle zvaničnog dela programa usledilo je narodno veselje, a predstavnici više društava izneli su svoje utiske za “Vesti”.

Nošnje za 11 društava: Arno Gujon obradovao folkloraše

– Mi iz SKUD-a “Vuk Stefanović Karadžić” iz Šenenverda smo sa zadovoljstvom podržali festival čim se pojavila ideja SSFŠ, za održavanje ove manifestacije. Sve vreme od kako traje pandemija korone snalazimo se kako znamo i umemo. Generalno je bilo teško održati motivaciju i moral, među igračima bez nastupa na sceni. Jako smo se radovali ovom festivalu, što se odrazilo i na posećenost na probama, a najviše smo se radovali susretu sa svim našim kolegama širom Švajcarske. Mi jesmo na takmičenjima konkurenti jedni drugima ali smo prvenstveno prijatelji između sebe. Hvala SSFŠ na ovoj divnoj ideji, pre svega što je ovo revijalni nastup, a ne takmičarski – kaže Željko Stojanović, predsednik SKUD-a Vuk Stefanović Karadžić iz Šenenverda.

Budućnost na sceni: Mališani KUD “Kikac” iz Bazela

Valentina Miladinović igra u “Karađorđu” iz Berna i kaže da je dugo čekala ovakvu manifestaciju.

– Korona nas je sve zaustavila i zakočila u tome što od malih nogu već obožavamo. Mislim da mogu u ime svih igrača našeg ansambla da kažem da smo se baš uželeli druženja, igre, pesme i nastupa. Za festival srpskog folklora smo se pripremili sa ogromnom voljom i motivacijom i jedva sam čekala da konačno stanem ponovo na binu kao igrač ovog novosastavljenog ansambla. Na svakoj probi se osetila ta energija koja se u ove dve godine, dok nismo igrali, skupila i nadam se da smo tu energiju preneli i na publiku. Mi smo igrali i pevali punim plućima i uživali u tome što smo izvodili na bini – ističe Valentina.

PRIMER MLADIMA: Veterani “Abraševića” iz Vetingena

Dobili i nove članove

Kao i većina folklornih društava iz Švajcarske i Ansmbl nacionalnih igara “Abrašević CH” iz Vetingena je učestvovao na festivalu u Dietikonu.
– Posle nametnute pauze od skoro dve godine, ovo je prvi naš nastup na tako velikoj sceni. Mi kao društvo, naravno poštujući sve zadate mere, nismo pravili velike pauze kad su probe u pitanju. Probe smo održavali sve ovo vreme, ali u smanjenoj varijanti. Pravili smo manje dečje grupe, kad je bilo neophodo igrali su pod zaštitnim maskama i imali smo zaštitni koncept, koji je bez izuzetaka poštovan. I mi smo, kao i većina društava, pretrpeli gubitke igrača, deca su zbog pauza gubila zainteresovanost za folklor i igru, ali sa druge strane smo i dobili nove igrače. Vest da će se festival održati smo primili sa velikom radošću, deca su konačno mogla da pokažu šta su sve učila i naučila za ovo vreme. Mališani su ponovo obukli narodnu nošnju i upoznali nove drugare iz drugih ansambala. Pred festival smo pojačali probe i intenzivno smo se spremali za nastup ovde u Dietikonu – izjavila je Violeta Žurić, umetnički rukovodilac dečjih ansambala ANI Abrašević CH.

UŽIVALE: Katarina i Brankica Daničić

Kilometri nisu problem

Članovi Zlatnika iz Veveja su putovali satima u obda pravca, ali to im nimalo nije smetalo. To potvrđuju Brankica Daničić i njene ćerke Katarina i Kristina. Mlađa Katarina je u folklornom ansamblu sedam godina, a starija Kristina celu deceniju. U Dietikonu je zaigrala samo Kristina jer je nastupao prvi ansambl Zlatnika. Sve tri su se, ističu, odlično provele.

Kristina Daničić

– Dve godine nije bilo ovakvih druženja, svi smo se uželeli. Sjajna je atmosfera bila i posle nastupa folklora. Videli smo neke prijatelje iz drugih društava posle toliko vremena. Nama je jedino žao što smo zbog daljine morali da krenemo kući dok je još uveliko trajala žurka – pomalo s tugom kaže Brankica.

POZITIVNA ENERGIJA: KUD Sloga iz Ciriha

Folklor u srcima i dušama

Nikola Stefanović, predsednik KUD-a Sloga iz Ciriha kaže da je njihovo društvo od početka pandemije naišlo na nekoliko teških trenutaka.
– Otkazane su razne zabave, smotre a isto tako i na neko vreme i probe. Sve to je uticalo na motivaciju igrača sa kojima je održavan kontakt kako bi očuvali naše društvo u teškim vremenima. Mnogobrojne zaštitne mere su nam zadali još teže zadatke koje smo morali ispunjavati. U svim tim trenucima nismo zaboravili naš cilj. A taj cilj je održavanje srpske tradicije i srpskog folklora kroz sve generacije. Popuštanjem mera krenuli su svi ansambli da rade intenzivno. Igrom i pesmom su vratili pozitivnu energiju u naše prostorije i ispunili ih opet životom. Predlog Saveza koji nas je podržavao kroz sve te teške trenutke da se organizuje festival jednoglasno smo podržali. Samim tim dali smo jasno do znanja da želimo druženje sa ostalim društvima, da želimo da pevamo i igramo opet svi zajedno i vratimo folklor tamo gde mu je mesto. A mesto mu je u našim srcima i u našim dušama. Svi naši ansambli su jedva čekali ovaj festival i međusobno druženje, večeras ovde u Dietikonu – kaže Nikola Stefanović, predsednik KUD-a Sloga iz Ciriha.

KUD “Karađorđe” iz Berna

Igra ušla pod kožu

Milorad Beljić predsednik društva Karađorđe iz Berna kaže da u prethodnih godinu i po dana nije imao lak san.
– Sve sam vrteo u glavi da li je neko iz našeg društva zaražen. Da li je neko, ne daj bože, završio u bolnici i da li će se svi igrači svi pojaviti na probi, da li ćemo moći da platimo kiriju za prostorije. Hvala bogu nekako smo uspeli da preguramo ovo teško vreme uz pomoć naših igrača i njihovih roditelja. Puno mi je srce što su igrači dobili večeras mogućnost da opet nastupe pred publikom i da se potom druže i vesele, jer čuvanje naše tradicije kroz igru, pesmu i druženje najviši prioritet svakog društva – kaže Milorad.
Marina Beljić, umetnički rukovodilac društva “Karađorđe” dodaje:
– Ka da je počela pandemija korone nije mi bilo teško bez proba jer sam mislila da će to kratko trajati i zato što sam imala više vremena za odmor od posla u bolnici. S vremenom su mi ipak sve više i više falile probe. Falili su mi igrači, igra i muzika. Folklor mi je ušao pod kožu i kada ne igram, kao da fali deo mene. Radujem se što smo opet počeli da vežbamo. I bas sam se radovala ovom festivalu, zato što je omladina opet imala priliku pred publikom da igra i da se druži – kaže e Marina Beljić, umetnički rukovodilac Karađorđa iz Berna.

Otac Branimir i Nenad Milenković (treći zdesna) sa uvaženim zvanicama

Gosti iz Nemačke i Francuske

Na festivalu je pored Arno Gujona bilo i mnogo drugih uvaženih gostiju, među njima i otac Branimir iz ciriške parohije, Predrag Mandić, konzul Ambasade Srbije u Bernu, Živorad Petrović, vicekonzul iz Ciriha. Iz Nemačke su došli Danilo Đokić, predsednik Upravnog odbora Asocijacije srpskog folklora dijaspore i Saša Ivanović, predsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke. Bojan Stefanović, predsednik Saveza srpskog folklora Francuske stigao je iz Pariza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here