Mitropolija crnogorsko-primorska

Pravoslavni Kolumbijac Rodrigo Juhuma Truhiljo Teofil zamonašio se u Cetinjskom manastiru. Njega je zamonašio episkop buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo i dao mu monaško ime Amfilohije.

Vladika Kirilo je rekao da je novi monah, koji je Bogosloviju završio na Cetinju, ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

– A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskog, ali nećemo ništa prejudicirati – to će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vreme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija, zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio duhovni otac – rekao je vladika Kirilo.

Podsetio je da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije brinuo i o crkvama u južnoj hemisferi, pa je otuda i Teofilo i došao na Cetinje da bi se opravoslavio.

– Interesantno je da se on monaši na novu godinu. Počinje, dakle, novi život – rekao je vladika Kirilo.

Novom monahu Amfilohiju poželeo je da svoje ime časno pronese do Kolumbije sećajući se uvek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija.

Dodao je da takođe nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog, objavila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

– Upravo je Sveti Vasilije Veliki pisao Amfilohiju Ikonijskom jedan traktat o Duhu Svetome. I vama u zapadnim krajevima treba da razumete malo bolje treće lice Svete Trojice – kazao je episkop Kirilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here