Kolumbijska gerila teroriše zemlju

0

 

Kidnapovani su radili za naftne kompanije "Tuboskope" i "Tekniorijente", koje posluju u saradnji sa kolumbijskim predstavništvom američke kompanije "Oksidental petroleum", u blizini naftnog polja Karikare u državi Arauka.

 

Otmičari su juče najpre oteli šestoro radnika, ali je vojska brzo reagovala i uspela da spasi jednog od njih, javio je Rojters.

 

Guverner države Arauka Luis Ataja optužio je za otmicu FARC i rekao da je motiv otkupnina. FARC je nekada bila moćna pobunjenička organizacija, ali je sada slabija nego ikada za poslednjih nekoliko decenija, zbog toga što je ostala bez glavnih komandanata i zbog dezerterstva.

 

Urednik časopisa "Pulso" i reporter jedne lokalne radio stanice Klodomiro Kastilja (49) ubijen je u petak uveče na terasi svoje kuće u gradu Monterija, na severu Kolumbije, kada mu je prišao napadač i ispalio nekoliko hitaca u njega, a potom pobegao motorom.

 

Kolumbija je nekada važila za jednu od najopasnijih država na svetu za novinare, budući da su trgovci kokaina, pobunjenici i pripadnici paravojnih formacija tokom osamdesetih i devedestih godina ubili više od 100 reportera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here