EPA/STEPHANIE LECOCQ
General Tod Volters

Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi general Tod Volters govorio je o saradnji Vojske Srbije i NATO-a, projektima na kojima sarađuju i globalnim izazovima.

On je prethodnih dana boravio u Beogradu u sklopu posete regionu. Poseta Balkanu prvi je Voltersov dolazak u region od kada je u maju preuzeo funkciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi.

– Dolazimo u ovu posetu kako bismo se sastali sa srpskim liderima, podstakli komunikaciju i istražili mogućnosti da povećamo saradnju između NATO-a i Srbije pružanjem podrške vojnim reformama Srbije, pri čemu u potpunosti poštujemo njenu vojnu neutralnost. Na Srbiji je da odluči kakav odnos želi da ima sa NATO-om – rekao je Volters za “Blic”.

Na pitanje kako on danas gleda na NATO bombardovanje Srbije, Volters kaže da je to bilo izazovno vreme i da je NATO doneo tu tešku odluku nakon što su više od godinu dana UN i Kontakt-grupa, čiji je član bila i Rusija, ulagali velike napore da dovedu do mirnog rešenja sukoba i konflikta na Kosovu.

– Imajući u vidu razvoj krize i neuspeh diplomatije, NATO je upotrebio silu, što je bilo neophodno i legitimno, kako bi se sprečilo kontinuirano kršenje ljudskih prava velikih razmera i ubijanje civila. Savet bezbednosti UN je više puta istakao kršenje ljudskih prava na Kosovu i sve veći broj porodica koje su bile primorane da napuste svoje domove kao pretnju po međunarodni mir i bezbednost – rekao je Volters i dodao:

– Generalni sekretar Stoltenberg je jasno stavio do znanja prilikom poseta Srbiji da kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda – ona je sprovedena kako bi se okončala kršenja ljudskih prava u velikoj razmeri koja je sprovodio Miloševićev režim, sa direktnim posledicama po regionalnu i evropsku bezbednost.

Operacija “Saveznička snaga” usledila je nakon više od godinu dana intenzivnih napora da se dođe do mirnog rešenja krize putem pregovora. Svaki izgubljen nedužni život je tragedija, zbog čega NATO duboko žali. Sada je vreme da idemo napred i radimo zajedno na oblastima od obostranog interesa, uključujući vežbe i obuke – zaključio je Volters.

17 COMMENTS

  1. Koji zlikavac,4 marta su zajedno sa Albancima proterivali Srbe ali za 15godinace im ti prijatelji doci glave.

  2. Zlocinacka organizacija imperijalizma, kojoj ce vreme suditi a ovaj bednik kao i svi zlocinci ce dobiti zasluzeno.

  3. Licimerje gebelovac svako koji izjavi da je morala Srbija da se bombarduje jer su radili zlocine na Kosovu a niko od njih nece da uzme prvi razlog samo da se zapitaju sta bi Amerika uradila u takvoj situaciji pobila bi hijade neduznih ljudi jer su ubjali policajce I nisu postovali zakene te drzave ….

  4. Siledzije su uvek u pravu, ali nisu vecni. Sta je trazio u Srbiji i ko ga je pozvao? Jedini spas je, proterati domace izdajice i sluge neprijatelja. I prekinuti sve pregovore sa dokazanim zlocincima.

    • To, lave, pravo u centar, i dijalgnoza i lek prepisani specijalisticki tacno, vecni problem srbskog naroda su pomenute sluge neprijatelja, tesko da bi normalan covek pregovarao sa krvolocima sopstvenog naroda i da bi tolerisao u sopstvenoj kuci nvo smradove, ali ima ovde nekog prokletstva koje nikako da se otvori i nestane?

  5. Sto niste bombardovali Sloveniju, Hrvatsku, Kosovo posle povlacenja VJ… ? Objasnjenje je licemerno i tu nema nikakve zastite ljudskih prava jer je to maska za ostvarivanje ciljeva NATO. Jedno sramna oruzana organizacija koja je pretnja svedskom miru !

  6. zlocinac je 1999 zajedno sa siptarima proterivao srbe sa svojih vekovnih ognjista i jos kaze da je bilo legitimno bombardovanje ,,,,,jjjjj,liiiiii,,……

  7. Zanimljivo, čemu služe zajednice vježbe i obuka? Sve okolne zemlje su članice, možda protiv njih ili za njihov interes ići u osvajanje i porobljavanje siromašnih naroda. Od ovoga imaju korist mešetari a štetu srpski narod. Jedini potencijalni neprijatelj dođe u moje dvorište i savjetuje me kako ću se braniti od njega. Gdje to ima.

  8. Istrebili su indijance, ukinuli ropstvo poslednji na svetu, zabranili crncima da se voze zajedno sa belcima u javmom prevozu.To su samo neka dostignuca ovih desperadosa koji misle da je svet vestern film. Ova izjava je toliko jadna i beskrupolozna da samo jos vise iritira ljide zdravog razuma.

  9. Srbija treba da trazi od SAD-a ratnu odstetu za za bombardovanje 1999 god. jer Ameri nisu imali dozvolu od Saveta Bezbednosti UN-a ! ! !

  10. Kauboji vec znaju od koga ce jednog dana traziti da preuzmu odstetu i izravnanje troskova. Oni ce jednostavno reci da su radili po laznim informacijama nemackog bicikliste – Sarpinga i madjarskog Nemca Fisera. I tako ce imati opravdanje za ostajanje u Nemackoj. Ako Nemcima pre toga ne uspe oslobodjenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here