Komandanti NATO-a u Dečanima

0

 

Stavridis, koji je grčkog i pravoslavnog porekla, pokazao je veliko interesovanje za manastir Visoki Dečani i očuvanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju objavljeom na sajtu eparhije raško prizrenske.

U razgovoru, vladika Teodosije je naglasio značaj prisustva međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu i Metohiji i napomenuo da je za Srpsku pravoslavnu crkvu naročito važno da snage Kfor-a i dalje nastave da obezbeđuju osam najvažnijih srpskih svetinja u pokrajini.
 

Stavridis je, kako je saopšteno, uverio vladiku Teodosija da NATO neće preduzimati nikakve dalje korake vezane za zaštitu srspkih svetinja bez dijaloga sa SPC i da će se zabrinutost SPC za bezbednosna pitanja ozbiljno uzeti u obzir.

 

Sa Stavridisom su manastir Dečani posetili i komandant Kfor-a nemački general Markus Bentler, komandant borbene-grupe Istok američki brigadni general Alan Dorman, komandant borbene-grupe Zapad pukovnik Vinćenco Graso (Italija) kao i članovi užeg tima admirala Stavridisa i glavnog štaba NATO alijanse.
 

Srpski vladika je komandantu NATO-a zahvalio na trudu koji Kfor ulaže u zaštitu srpskih pravoslavnih svetinja i dodao da SPC ceni doprinos Kfor-a u procesu povratka (naročito u metohijskim enklavama) kao i podršku koju vojnici redovno pružaju prilikom obezbeđivanja verskih svečanosti u bezbednosno ugroženim delovima Kosova i Metohije.

 

Episkop Teodosije je u januaru sa delegacijom SPC posetio političko sedište NATO u Briselu gde je preneo zabrinutost Crkve zbog onog što Crkva vidi kao preuranjeno smanjenje NATO snaga na Kosmetu i apelovao na NATO predstavnike da pravoslavne svetinje koje trenutno obezbeđuje Kfor ne bi trebalo predavati u nadležnost Kosovske policije jer je reč o veoma važnim i osetljivim objektima čije je očuvanje od šireg ne samo verskog i kulturnog, već i političkog značaja za sve one koji žele mir i stabilnost na ovom delu Balkana.

"Bolna iskustva SPC posebno iz marta 2004. godine kao i napad na manastir Visoki Dečane u martu 2007. god. pokazali su da na Kosovu i Metohiji još ima ekstremista koji žele da unište najvrednije duhovne i kulturne spomenike, od kojih su četiri na listi Svetske kulturne baštine UNESKO“, navodi se u saopštenju eparhije.

 

Snage Kfor-a, kako se dalje navodi, trenutno obezbeđuju sledeće srpske pravoslavne manastire: Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu, Devič, Svete Arhangele, Gorioč, Zočište i Budisavce.
 

Reč je o najznačajnijim i najugroženijim manastirima od kojih su dva bila zapaljena u martovskom pogromu nad Srbima 2004. godine (Devič i Sveti Arhangeli).

 

Svi manastiri, osim Gračanice, nalaze se u posebno osetljivom zapadnom delu Pokrajine, Metohiji i Drenici (Devič).
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here