Ispred spomenika dr Rudolfu Arčibaldu Rajsu u topčiderskom parku je održana državna ceremonija povodom obeležavanja 90. godišnjice od smrti ovog čuvenog Švajcarca i velikog srpskog prijatelja.

Komemoraciji, polaganju venaca i odavanju državnih i vojnih počasti, prisustvovali su državni sekretar Ministarstva za rad i zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, predstavnici Ministarstva Odbrane i Vojske Srbije, Ambasade Švajcarske, Kriminalističko-policijskog univerziteta, kao i brojna udruženja za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Švajcarski pukovnik

Državni sekretar Zoran Antić rekao je da je Arčibald Rajs zauvek zadužio Srbiju.
– Sa ponosom se sećamo Arčibalda Rajsa, slavnog švajcarskog naučnika, forenzičara, publiciste, doktora hemije, profesora Univerziteta u Lozani, kriminologa koji je svojim predanim radom na istraživanju zločina nad srpskih stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata zauvek zadužio Srbiju, skidajući ružnu sliku o Srbima u tadašnjem evropskom miljeu i kvarći propagandnu aktivnost Nemaca i Austrougara o našem narodu kao divljačkom -rekao je Antić.

Novi vojni izaslanik Švajcarske u Srbiji, pukovnik Urs Amiet istakao je da je malo ljudi koji su ovako ostavili nasleđe kao što je to učinio Arčibald Rajs.

– Reči koje je napisao o Srbima narodu koji je veoma voleo, i dalje odjekuju u srcima i umovima mnogih. U pethodne četiri nedelje video sam mnogo ulica u Srbiji koje su nazvane po Arčibaldu Rajsu, jedno osnovnu školu, muzej, pa čak i autobusko stajalište.

Rajs se dokazao kao pravi prijatelj Srbije, onda kada im je bio preko potreban i to je nastavio da bude do samog kraja svog života. On je od izuzetne važnosti ne samo Švajcarskoj i Srbij, već i celom ljudskom rodu – istakao je pukovnik Amiet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here