Tanjug/AP

Nakon višečasovne komemoracije i sahrane jos 33 tela žrtava zločina iz poslednjeg rata, u Memorijalnm centru Potočari danas je završeno obeležavanje godišnjice masakra u Srebrenici.

Komemoraciji su prisustvovale brojne delegcije među kojima su Karmel Ađius, Šefik Džaferović, Lars-Gunar Vigemark, Erik Nelson, Valentin Inzko, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić…

Uoči početka dženaze neki od zvaničnika BiH su dali izjave koje su se uglavnom odnosile na to da bi pravno trebalo urediti negiranje da se u Srebrenici dogodio geocid nad Bošnjacima.

Džaferović je s tim u vezi poručio da je negiranje genocida Milorada Dodika, kako je rekao, „sramotno i necivilizacijski“. O istoj temi govorio je i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark ističući da je odgovornost svih lidera u celom regionu da stvore atmosferu koja će omogućiti utvrđivanje istine i kažnjavanje nedela, ali da, nažalost, u BiH takva politička klima još ne postoji, preneo je sarajevski portal Klix.

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović mišljenja je da je srebrenički genocid ogledalo u kojem bi svi Evropljani trebalo dobro da se pogledaju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han poručili su: „Ova tragedija nas još uvek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogodjeni ovim tragičnim dogadjajima. Naša je zajednička dužnost da se uvek sećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji“.

Verski deo današnjeg programa predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

2 KOMENTARA

  1. Dokle god se ne identifikuju i procesuiraju zločinci, krivica je na narodu u čije ime su zločini učinjeni.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime