Beograd i Priština su se formalno obavezali da ustanove ekonomske veze, ali to može da ima ozbiljne geopolitičke posledice, piše moskovski Komersant.

Te posledice se ogledaju u tome, nastavlja dalje list, što će oslabiti zavisnost Srbije od ruskog gasa i obezbediti priključivanje Srbije i Kosova sistemu bezbednosti na čelu sa SAD.

List navodi da zvaničnog reagovanja Rusije na potpisivanje dokumenata u Beloj kući još nema, ali da se “delimično” pojavilo na Fejsbuk stranici portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

Komersant piše da je Zaharova objavila fotografiju Donalda Trampa za stolom, gde nasuprot sedi srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji izgleda kao da je “na saslušanju”.

Dnevnik navodi da je glavna politička novost u 15. tački dokumenta, gde se Kosovo složilo na godišnji moratorijum da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, a Srbija u tom periodu neće ubeđivati druge države da ne priznaju Kosovo ili da opozovu priznanje.

Poslednja tačka gde se govori o odnosima Beograda i Prištine sa Izraelom je još više neočekivana, navodi list.

Komersant citira beogradskog analitičara Vlatka Sekulovića koji smatra da “izraelski element” u dokumentu koji su potpisali lideri Beograda i Prištine ne samo da povećava izborne šanse Trampa, već i ojačava sam sporazum.

Sekulović je za list kazao da su obe strane prihvatile obavezu da u oblasti bezbednosti koriste najnovije tehnologije SAD što će obezbediti priključivanje Srbije i Kosova sistemu bezbednosti na čelu sa SAD.

Šef beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović rekao je moskovskom dnevniku da se mogućnosti za saradnju Srbije sa NATO posle pregovora u Vašingtonu šire.

Komersant zaključuje da je Rusija po svemu sudeći još u junu upozoravala predsednika Srbije Aleksandra Vučića o nekim pozicijama koje su ušle u završni tekst dokumenta.

3 COMMENTS

  1. Ono što prosrčan Srbin ne razume je da postoji državni interes i u slučaju Rusije postoji interes da sr ne uvode sankcije istoj a to samo može tako što ćeš nekada nešto žrtvovati , nisam upoznat sa tačkom 15 ali sve i da jeste tako kako se piše ovde to samo znači da će šiptarski uticaj u Washingtonu da stagnira a Beogradske vlasti da imaju bolju prođu.
    Ovo u vezi “korišćenja modrtne odbrambene opreme ” nije ništa drugo do kupovine USA borbenih letelica , kao što je i najavljeno , što se svodi opet na ono malopre pomenuto žrtvovanje manjeg zla za više sigurnosti !
    U vezi priznavanja tzv. “kosova” od Izraela , to ništa ne znači i predstvlja samo mamac za Prištinske nazovi vlasti da ih “njihovi” uhvate na zub , a hoće . a onda sledi ucena ili će te se smiriti ili će mo vas ostaviti da sami , vojno , rešite konflikt sa Srbima , to je toliko uočljivo da samo politički idioti to ne vide !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here