EPA/Andrej Čukić

U vreme širenja ratnih dejstava u Ukrajini i delimične mobilizacije najavljene u Rusiji, pojačan je pritisak na rukovodstvo Srbije da prekine “interakciju” sa Moskvom i pridruži se sankcijama Ruskoj Federaciji, piše moskovski dnevnik “Komersant”.

List navodi da se sada pritiscima Zapada pridružio i deo srpske opozicije, optužujući vlasti u zemlji da pokušava da “zabode prst u oko celom civilizovanom svetu”, a da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po sopstvenom priznanju, računa da će i dalje nastaviti da “vrda”.

Povod za novo pojačanje pritisaka na rukovodstvo Srbije bilo je potpisivanje Plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije za 2023/2024. godinu, krajem nedelje na margini Generalne skupštine UN u Njujorku, podseća list.

Komersant dodaje da dokument koji su potpisali ministri spoljnih poslova dve zemlje Sergej Lavrov i Nikola Selaković nije bio samo prvi dokument ovog nivoa koji su potpisali Moskva i Beograd nakon ulaska ruskih trupa u Ukrajinu 24. februara, već se njegovo potpisivanje poklopilo sa eskalacijom tamošnjih sukoba i delimičnom mobilizacijom u Rusiji.

“Reakcija Zapada se pokazala očekivano negativnom i oštrom“, navodi dnevnik, dodajući da se kritici srpskih vlasti pridružila i srpska opozicija, optužujući vlasti za “prorusku politiku”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here