EPA/Toussaint Kluiters
Ratko Mladić

Ratku Mladiću komplikuje se zdravstveno stanje, sada ima i povišen šećer i ozbiljne probleme sa bubrezime, a porodica je za nove zdravstvene probleme saznala tek krajem jula kada ga je posetila supruga, rekao je njegov sin Darko Mladić.

– Šećer mu je stalno visok. Ne znamo da li mu daju terapiju, a ne zna ni on. Ništa mu ne govore, samo mu donesu u kesici lekove da popije, a on ne zna ni koji su, ni za šta su. Uglavnom, šećer mu ne spada – rekao je Darko Mladić.

On je za Večernje novosti izjavio da porodica i advokati imaju veoma šture informacije, jer im i dalje ne dostavljaju Mladićeve nalaze i lekarske izvještaje.

– On je tražio da se sva ta medicinska dokumentacija pošalje meni i advokatskom timu, ali ništa još nismo dobili – navodi Darko Mladić.

On je istakao da je utvrđeno i da Mladiću bubrezi loše funkcionišu, da gubi proteine, ali ništa detaljnije ne znaju.

Porodica je u stalnom telefonskom kontaktu sa Mladićem, a dva puta nedeljno mogu i da razgovaraju preko jedne video-aplikacije, što je pritvorenicima odobreno pre godinu dana, ali je “prilično malaksao i dosta vremena spava”.

Prema rečima Darka Mladića, supruga je krajem jula posetila generala Mladića, nakon što su posle godinu i po dana dozvolili da ga neko iz porodice poseti u pritvoru.

Mladić je pre godinu i po dana operisao benigni tumor na debelom crevu i, iako je operacija dobro urađena, imao je vrlo lošu krvnu sliku, pre svega nizak nivo gvožđa, i tek nakon reakcija i pisanih upozorenja branilaca, dobio je neophodne transfuzije krvi. Mladića muči i visok krvni pritisak i slabije se kreće jer brzo malaksa.

Mladić je u pritvoru proteklih godina pregurao nekoliko blažih moždanih udara koji su ostavili promene na mozgu, a preživeo je i jedan infarkt.

Mladića je Haški mehanizam osudio 8. juna pravosnažno na doživotnu robiju. On sada u pritvoru u Ševeningenu čeka da predsednik suda odluči u koju će zemlju ići na izdržavanje zatvorske kazne.

Prema dosadašnjoj praksi, haški osuđenici su na prebacivanje čekali između jedne i dve godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here