EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Johanes Han

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsedništva Šefik Džaferović odbili su da se sastanu sa komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom.

O tome je Hana pismom obavestio predsedavajući Predsedništva Željko Komšić. Sadržaj pisma preneo je sarajevski portal Žurnal.

Komšić i Džaferović su obavestili Hana da jedan sastanak neće promeniti ništa, i da se nadaju da će Han iskoristiti svoj uticaj kako bi ubedio srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da pristane na kompromisno rešenje u vezi sa slanjem Godišnjeg nacionalnog programa za NATO (ANP).

Han je pozvao članove Predsedništva BiH kako bi razgovarali o sprovođenju Sporazuma o formiranju vlasti u BiH.

Ranije su čelnici EU u BiH konstatovali da ANP ne bi trebalo da bude preduslov za formiranje Saveta ministara BiH, s čime se složila i Rusija.

Ranije je komesar Han poslao predlog rešenja s kojim se nisu složili Komšić i Džaferović.

U tom predlogu se, između ostalog, navodi da novi Savet ministara BiH treba da izradi Akcioni plan u odgovoru na mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU, kao i da izradi preporuke za njegovo uspešno sprovođenje, uključujući izradu (nacionalnog) Programa usklađivanja s pravnom regulativom EU.

Dalje je predloženo da novi Savet ministara BiH izradi i dostavi modifikovani ANP, bez prejudiciranja budućih odluka o članstvu BiH u NATO.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime