Tanjug
Milorad Dodik

Bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić glasali su za priznanje samoproglašenog Kosova, dok je srpski član Milorad Dodik bio protiv.

Predlog za stavljanje priznanja kosovske nezavisnosti na dnevni red Predsednistva BiiH podneo je predstavnik Hrvata Komšić, koji je u to telo izabran bošnjačkim glasovima.

– Priznanje Kosova kao nezavisne države gospodin Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sednicu NSRS-a i iznositi one teme gde se povezuje Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo – kazao je Komšić novinarima nakon sednice.

Sada se očekuje da Dodik povuče pitanje vitalnog entitetskog interesa i tačku o priznavanju Kosova uputi u NSRS, gde je već izvesno da će dobiti podršku.

Isti rezultat glasanja je bio i kada je reč o premeštanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Dodik je kao inicijator to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

– Nismo to podržali naravno jer bi to bilo između ostalog protiv rezolucije UN-a i BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premeštanjem ambasade BiH prekršila tu istu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama – rekao je Komšić.

1 KOMENTAR

  1. Komšić glasa za nezavisno Kosovo
    Ali kaže ja rasprava sa Dodikom tj.
    Srbima vodi u probleme
    Prijatelju šta tražiš to i dobiješ
    Zar ne ?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime