EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Učesnici Samita Brdo - Brioni

Hrvatski član Predsedništva BiH, izabran glasovima Bošnjaka, Željko Komšić nezadovoljan je rezultatima današnjeg skupa u okviru procesa Brdo-Brioni održanom na Brdu kod Kranja, jer je, kako kaže, umesto teme o približavanju zemalja regiona EU, priča ostala na “balkanskim temama” i raspravi koja “na momente baš nije bila prijatna”, a tiče se Beograda i Prištine.

U tu raspravu se, prema njegovim rečima, naravno morao da uključi predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik.

– Jer, kako će ‘kolo bez Kokana’. Zna se na čijoj strani – kazao je Komšić za portal Radiosarajeva.

Komentarišući da je to celu raspravu odvelo u pogrešnom pravcu, Komšić je rekao da je “najviše vremena otišlo na stavove i politička viđenja Dodika i predsednice Kosova (Vjose Osmani)”.

Ocenio je da je, prema njegovom mišljenju, to šteta jer, kako je naveo, “svi znamo šta mislimo o pojedinim pitanjima.

– Isturanje tih pitanja na sto kao što se to sada desilo je celu priču skrenulo u drugom pravcu. Umesto da pred Brisel preko Slovenije, koja preuzima predsedavanje EU, izađemo na način da makar sve zemlje regije imaju jedinstven stav da celu regiju treba povući napred ka EU, mi smo se vratili na neki način u tu balkansku priču, da ne kažem u balkansku krčmu, i bavili se temama zbog kojih Brdo-Brioni zapravo nisu ni pravljeni – naveo je Komšić.

Ipak su se, dodao je, saglasili oko teksta deklaracije.

– Ostalo je još da se Kosovo izjasni koje je imalo određena neslaganja, a za koja oni misle da su im važna. Na primer, Kosovo je tražilo da kada je reč o tekstu deklaracije da se ne govori o viznoj liberalizaciji za Prištinu, već da se govori o Kosovu. Naravno, Srbija na to nije pristala – rekao je Komšić.

Uz konstataciju da je “taj sastanak tako danas završen”, Komšić je rekao da se nada da, bez obzira na takav završetak, neće imati negativne posledice u Briselu kada je reč o pretenzijama zemalja Zapadnog Balkana da se priključe EU.

Đukanović zadovoljan

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović zadovoljan je zaključima usvojenim na održanom samitu u okviru proces Brdo-Brioni na Brdu kod Kranja i veruje da predstavljaju dobar prilog u ukupnoj politici zemalja Zapadnog Balkana prema EU.

U pisanoj izjavi nakon samita, Đukanović smatra da usvojeni zaključci mogu biti podsticajni da EU preuzme svoju odgovornu ulogu prema zemljama regiona Zapadnog Balkana i da, kako je naveo, na taj način “zatvorimo mogućnost za prodor interesa drugih zemalja, koja nažalost usporava reforme koje moramo da realizujemo i usporava našu evropsku perspektivu”.

Za Đukanovića je tema ovog samita bila zanimljiva što pokazuje,kako je naveo i to što je potrajao duže od predviđenog.

Đukanović ističe da je poenta tokom čitavog razgovora bila na temi evropeizacije Zapadnog Balkana.

Primetio je da je ovo 10 jubilarni samit Brdo-Brioni, kao i da se tokom, kako kaže, tih 10 godina taj proces zaista afirmisao kao mesto na kojem se kvalitetno razgovara o regionalnoj saradnji i o evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana.

– Imajući u vidu da samo svi nezadovoljni tempom politike proširenja na ZB, mislim da je samit došao u pravo vreme i da je dobra prilika da se najpre pripremi Slovenija, kao domaćin današnjeg samita, za početak predsedavanja EU, što će uslediti u drugom polugođu ove godine, a istovremeno samit je došao uoči sastanka koji ćemo sutra kao lideri ZB imati s visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku gospodina Borela – naveo je Đukanović.

Kaže da je učesnike upoznao sa procesima koji se događaju u Crnoj Gori, sa naporima koji se ulažu u rešenje posledica pandemije, kao i kako teče proces kohabitacije.

Crnogorski predsednik kaže da je predložio zaključak koji bi bio oštro protivljenje idejama o promene granica na Zapadnom Balkanu, ali da o toj ideji nije postignut konsenzus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here