EPA/Fehim Demir
Željko Komšić

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić smatra da Parada ponosa, koja će se održati po prvi put u Sarajevu 8. septembra 2019. u Sarajevu, predstavlja prvorazredan politički događaj za BiH.

– U slučaju da to propadne, ne bude održano, u slučaju bilo kakvog nasilja, verujte da će nas to koštati više nego što nas je koštala izjava Kolinde Grabar da „ovde ima 10.000 terorista koji se vraćaju iz Sirije” – upozorio je Komšić u intervjuu za novi broj magazina “Start”.

Ljudima koji su protiv ovog događaja, poručio je, da prvo dobro razmisle o čemu se ovde radi jer prva Parada ponosa u Bosni i Hercegovini nije običan, već, kako kaže, prvorazredni politički događaj.

On je naglasio da su Bosanci i Hercegovci tolerantni i da u BiH ljudi mogu da žive na svoj način i kako oni odluče, uključujući i ovu vrstu zajednice (LGBTIQ), prenela je Fena.

– Reč je o tome da smo mi u Sarajevu u situaciji da stalno moramo dokazivati i pokazivati neku svoju tolerantnost i transparentnost, te da nismo onakvi kakvim nas predstavljaju u okruženju i nekim medijima – da mi nismo nikakvi teroristi i čuda – rekao je Komšić.

– To smo morali i u ratu i posle rata da radimo, da se dokazujemo ko smo i šta smo, po svom biću – rekao je Komšić, koji nije želeo da potvrdi dolazak na Paradu dodajući “to ćete videti, o tom potom”.

Povorka ponosa biće organizovana pod sloganom “Ima izać”.

To je, kako su najavili organizatori, protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interpolnih i queer osoba.

Ona predstavlja borbu protiv nasilja i zahteva jednak pristup javnom prostoru, kao što ga imaju i drugi građani odnosno mogućnost da izađu na proteste.

Povorkom ponosa “LGBTIQ osobe iz BiH ne bore samo za svoje slobode, već i za sve osobe i grupe koje trpe nasilje, diskriminaciju i koje su na bilo koji način isključene iz društva”.

Istovremeno sa održavanjem ovog događanja najavljeni su protesti neformalnih grupa u naselju Ciglane nedaleko odakle bi trebalo da prođe parada ponosa.

Kantonalna policija objavila je da će angažovati dovoljan broj policajaca i da je u pomoć pozvala Upravu za koordinaciju policijskih tela BiH, Federalnu upravu policije i policajce iz četiri drugih kantona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here