EPA/Fehim Demir
Željko Komšić

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je, povodom sastanka u Zagrebu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, poručio da Zagreb ne može da ima ništa s Izbornim zakonom u BiH i da mu treba reći „da malo odbije od BiH“.

Komšić smatra da je susret u Zagrebu „iščašena paradigma“ i da vlasti u BiH, Beogradu i Zagrebu konstantno daju za pravo da se postavljaju kao tutori.

– Zagreb nema ništa s Izbornim zakonom, mešanje je krajnje neumesno. Zagrebu je najbolje reći da odbije malo od BiH i priče o Izbornom zakonu jer se ni mi njima ne mešamo u izborne zakone. Mi sebi ne dajemo pravo da, recimo, pričamo o konstitutivnosti Srba u Hrvatskoj. Treba da budu svesni da nema toga u političkom Sarajevu ko će pristati na ono što oni traže – rekao je Komšić u ponedeljak uveče za FTV.

Kaže da je pogrešno da se u Zagrebu legitimizuje priča o unutrašnjim temama BiH.

– Ovakvo pozivanje funkcionera kao predstavnika naroda po meni je potpuno pogrešno. Ja nikad ne bih pristao da učestvujem u takvoj vrsti komunikacije, a pogotovo ne bih nikome dao pravo da se tutorski ponaša prema BiH. Drugi su to sebi dopustili – kazao je Komšić, navode „Nezavisne“.

Komšić je naveo da je uoči posete razgovarao s Izetbegovićem i da mu je rekao da se u odnosima dve države mora paziti kako se razgovara i savetovao da u Zagreb ide kao šef SDA, a ne predstavnik jednog naroda.

– Mislim da nije dobro legitimizovati ovakvu vrstu komunikacije, jer oni nas očito strateški posmatraju kao teritoriju, a ne kao državu, daju sebi za pravo koje teme će otvarati i drže BiH u jednoj vrsti političke i ekonomske zavisnosti o onome što Zagreb hoće. Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš, nit je BiH staja da se neko uvodi i izvodi. Otkud ikome ideja da jedan čovek priča u ime hrvatskog naroda? – zaključio je Komšić.

1 COMMENT

  1. Pa Zagreb ima pravo da se bori za svoj hrvatski narod, i da taj narod ne bude diskriminovan samo zato sto muslimani zele da biraju zastupnike i za hrvatski narod. Samo hrvatski narod ima pravo da bira svoje predstavnike a ne drugi narodi. Proslo vreme majorizacije Komsicu, a i tebe su izabrali samo muslimani a ne hrvati. Zato je neophodno da se menjka izborni zakon, i zbog toga hrvatski presednik mora svim raspolozivim mogucnostima da se bori za Hrvate i njihova prava u BiH.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here