pixabay.com
Ilustracija

Isporuka novih američkih helikoptera, namenjenih Oružanim snagama BiH (OSBiH), trebalo bi da bude realizovana do kraja godine, kako je i ranije najavljeno.

– U ovom trenutku imamo potvrdu da bi novi američki helikopteri Bell Huey II (vojne oznake UH-1H-II), trebalo da budu isporučeni Bosni i Hercegovini tokom narednog meseca (decembra), kako je i planirano – saopštilo je Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH).

Iz Ministarstva podsećaju da je Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake “UH-1H-II”, potpisan 13. decembra 2019. godine u Sarajevu, ukupne vrednosti 38,5 miliona američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,36 miliona dolara.

Preostali iznos osigurala je Vlada SAD kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama.

Višenamenski helikopter UH-1H-II Huey II modernizovana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opšte namene UH-1H Iroquois koji se nalazi u inventaru Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH.

– Ovom nabavkom Brigada će moći da nastavi i još bolje da izvršava zadatke vazdušnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga – navode iz MOBiH.

Istovremeno, preciziraju da su pripadnici Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane OSBiH uspešno završili adaptacionu obuku na helikopterima tipa UH-1H-II Huey II, koja je realizovana od 6. do 25. juna u SAD u Teksasu.

– Nabavka novih letelica ugovorena je uz veliku podršku Vlade SAD po principu ‘pristupa sveukupnim paketom’ (Total Package Approach), koji za spomenutu sumu podrazumeva potpuni prenos sposobnosti – napominju iz MOBiH.

Time je, kako nadalje navode, osigurana isporuka četiri helikoptera Bell Huey II, preobuka pilota i tehničara, isporuka rezervnih delova i potrošnih materijala za dve godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za vazduhoplovno-tehničko održavanje.

Prema podacima kompanije “Bell”, više od 300 Huey II helikoptera je u posedu 14 zemalja sa više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime