pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nedaleko od bugarskog grada Varne, na obali Crnog mora, počinju velike vojne vežbe „Briz-2021“ („Povetarac“). Učestvovaće vojnici iz 14 zemalja, pre svega članica NATO, ali i Ukrajine.

Kako je saopštila pres-služba bugarskog Ministarstva odbrane, u manevrima učestvuje 30 borbenih i pomoćnih brodova, tri aviona, osam helikoptera i oko 2.000 pripadnika oružanih snaga članica NATO – Bugarske, kao i Albanije, Velike Britanije, Gruzije, Grčke, Italije, Španije, Letonije, Poljske, Rumunije, SAD, Turske, ali i Ukrajine.

Na manevrima je predviđeno i učešće Druge stalne vojnopomorske NATO grupe i Druge stalne NATO grupe za uklanjanje mina.

Cilj je uvežbavanje saradnje u internacionalnoj sredini uz aktivno učešće lokalnih organa vlasti i civilnih organizacija kako bi se podigao nivo operativne kompatibilnosti i saradnje između mornarica.

Vežbe su planske i odvijaju se u skladu sa standardima i procedurama NATO, navodi se u saopštenju. Trajaće do 19. jula i održavaće se u teritorijalnim vodama i ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Bugarske.

Podsetimo, u Crnom moru su održane međunarodne vojne vežbe Ukrajine i NATO „Morski povetarac“ („Si briz“). U vežbama, koje su završene juče, učestvovalo je 5.000 vojnika, 40 aviona i 32 broda iz 32 zemlje, uključujući Ukrajinu, SAD i zemlje članice NATO-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here