pixabay.com

Televizor, laptop, kućne i tehnološke uređaje u Bosni i Hercegovini možete platiti bitkoinom ili nekom drugom kriptovalutom.

Osim plaćanja u gotovini ili karticom, prva kompanija u BiH koja je omogućila kupcima da plate račun bitkoinom nalazi se u Sanskom Mostu.

Kompanija No Limit tehnology putem svog veb šopa omogućila je da se proizvodi poput televizora, laptopa i telefona mogu kupiti i na ovaj način.

Kako piše portal Kapital (Capital), ideja za ovaj vid plaćanja dugo je bila u opciji, ali je to sve bilo na nekom stendbaju jer je trebalo sve pretočiti u praksu, integrisati u veb aplikaciju i testirati.

– Vebšop smo pokrenuli još 2013. godine, klasičan vebšop koji je manje-više isti i danas, sa tom razlikom da je na njemu sada moguće plaćanje i bitkoinima i drugim kriptovalutama. U turbulentnim vremenima uzrokovanih pandemijom Covid 19, koja traže manje fizičkog kontakta, kupovina i prodaja online su pitanje opstanka. Mi smo se svojim vebšopom prilagodili, razradili načine prodaje, dostave, ali i sigurnog plaćanja – rekao je Zebir Filović iz kompanije No Limit tehnology.

Ipak, dodaje Filović, najvažniji korak je bio pronaći siguran platni procesor koji omogućava rad sa bitkoinom, a to im je omogućio rxcpay preko crypto.ba.

Na pitanje kako zapravo funkcioniše kupovina proizvoda posredstvom bitkoina ili drugih kriptovaluta, iz kompanije kažu da kupovina proizvoda na veb šopu nolimit.ba funkcioniše kao i na svakom drugom.

– Nakon odabira željenog artikla ili više njih, pristupa se procesu plaćanja. Nakon izbora načina plaćanja bitkoinom, aktivira se platni procesor kao međukorak na kome kupac preko svog Crypto Wallet-a (novčanika) koji ima instaliranog na smartfonu prebacuje sredstva na naš Crypto Wallet. Vrlo jednostavno i brzo. U principu, svodi se na skeniranje QR coda kog kupac vidi na svom monitoru ili displeju – kazao je Filović.

Iz tehnološke zajednice Crypto.ba, koja je posredovala u kreiranju mogućnosti kupovine proizvoda putem bitkoina i drugih poznatih kriptovaluta na veb šopu nolimit.ba, rekli su da pokušavaju ljudima u BiH da pokažu sve jednostavnosti koje nudi ovakav vid trgovanja.

– BiH generalno kasni par godina za zemljama zapadne Evrope i sveta kada je u pitanju tehnološki razvoj. Ovom implementacijom koju smo odradili sa kompanijom No Limit tehnology pokušavamo da otvorimo vrata inovacijama koje su dostupne svima, a veoma mali broj ljudi ih zapravo koristi, iako predstavlja mnogo lakši i brži vid kupovine – rekao je Nedžad Smajić iz Crypto.ba zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here