Tanjug/AP
Tenkovi "leopard"

Zemlje Balkana se poslednjih meseci ubrzano naoružavaju! Ovo je podatak nadležnih službi Vojske Srbije, koji je u gostovanju na RTS saopštio predsednik Aleksandar Vučić.

– Nešto čudno se dešava svugde u regionu jer se svi naoružavaju. Upravo sam od predstavnika Vojske Srbije dobio izveštaje za kompletan region i zabezeknuo sam se kad sam video jer dva i po meseca nisam gledao te izveštaje – kazao je Vučić i poručio da će Srbija će biti u stanju da se zaštiti i sačuva uprkos tome što postoji “neizvesnost za budućnost”.

Predsednik Srbije je kao konkretan primer naveo da Srbija zaostaje za Hrvatskom kad je reč o oklopnim točkašima, zbog čega će uskoro doći do nove narudžbe oklopno-transportnih vozila “lazar” i “miloš”, koje proizvodi srpska namenska industrije, ali i do remonta pešadijskih vozila.

Vučić je naveo i da je to što su Amerikanci u jednom trenutku najavili da postoji mogućnost da napuste bazu Bondstil na KiM, što je dovelo do toga da pojedini NATO partneri žele da ulažu više u podršku kosovskoj vojsci nego ranije.

– To samo izaziva neizvesnost i nesigurnost, ali mi ćemo biti u stanju da sačuvamo sebe, zemlju i narod – tvrdi Vučić.

Komentarišući zabrinjavajući podatak o većem naoružavanju zemalja regiona, nekadašnji načelnik Generalštava Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, ocenjuje za “Vesti” da na “prostoru Balkana nisu rešena mnoga sporna pitanja, ali i da nisu prestale aspiracije prema daljem parčanju Srbije”.

– Obelodanjivanjem bezbednosnih informacija predsednik Vučić je zapravo poslao jasan odgovor svima koji razmišljaju da na bilo koji način ugroze bezbednost Srbije ili da preduzmu bilo kakve oružane akcije da to ne čine. Morate jačati sopstveni oružani sistem koji će biti u stanju da jasno odgovori svemu što može da ugrozi bezbednost građana Srbije – ističe Diković.

Nekadašnji vojni obaveštajac KOS, potpukovnik Ljuban Karan, kaže da prostor Balkana i dalje važi za “zonu zamrznutog konflikta”.

– Bez obzira na to što je većina zemalja nekadašnje SFRJ sada u NATO ili žele da uđu u ovu organizaciju, mnoge od njih još nisu ostvarile svoje istorijske ciljeve teritorijalnog zaokruženja svojih država, počev od BiH, pa do Hrvatske, koja i dalje ne priznaje granicu sa Srbijom jer verovatno i dalje sanja granice iz vremena NDH – kaže Karan i dodaje da nije nimalo slučajno što Hrvatska poslednjih godina insistira na nabavci transportnih i helikoptera za neutralisanje oklopnih vozila.

– Oni očekujuju da bi nekim vazdušnim desantnom mogli da ostvare svoje vekovne ciljeve, a glavna prepreka će biti srpksa oklopna moć. I ovde dolazimo do potpunog apsurda. Dok NATO i Zapad ohrabruju i Hrvatsku i druge zemlje u okruženju da se naoružavaju, dotle osporavaju to pravo Srbiji – upozorava Karan.

Nemci naoružavaju Albance

Ruski portal Sputnjik objavio je da vlasti u Prištini mesecima pregovaraju sa nemačkim obaveštajnim službama o nabavci topova i protivoklopnih raketnih sistema za takozvanu vojsku Kosova, uz odobrenje kancelarke Angele Merkel. Vučić je kazao da je od Vojno-obaveštajne agencije tražio podatke o pouzdanosti ovih informacija, ali i izrazio nadu da Nemačka ipak neće naoružati Kosovo.

– Ne mislim, mada ne isključujem da će dobijati tenkove “leopard”. Naše službe kažu da je moguće da će dobiti oruđe za uništenje protivoklopnih vozila i helikoptera, kao i niskoletećih aviona, što je poznato nemačko oružje, kao i puške G-36 – rekao je Vučić i podsetio da Srbija pre nekoliko godina nije mogla da dobije od Nemačke hekler i koh puške, zbog čega se opredelila za belgijsku pušku.

Koriste zaokret SAD

Ljuban Karan ocenjuje da je Nemačka odlučila da iskoristi činjenicu da su SAD promenile politiku prema Balkanu i Kosovu.

– Da se ne lažemo, Nemačka je učestvovala u naoružavanju svih naših protivnika, počev od izvoza ambros raketa do protivvazdušnih sistema.

General Diković podseća i na značajno vojno prisustvo Nemačke na Kosovu i kad je reč o oficirima koji učestvuju u obuci zaštitnih snaga, a i takozvane Vojske Kosova.