pixabay.com
Foto: Ilustracija

“Bimal grupa” iz Brčkog završila je postupak preuzimanja i postala većinski vlasnik somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja “Novo sunce”.

Generalni direktor kompanije “Bimal” i predsednik uprave “Studen grupe” Ilija Studen kaže da predstoji ulaganje od 35 miliona evra u povećanje kapaciteta somborske fabrike.

On je istakao da je cilj akvizicije “Bimala” ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regionu Zapadnog Balkana. Namera je, kaže, da kompaniju čiju su većinsko vlasništvo stekli dovedu na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje koji već poseduju u fabrici za proizvodnju jestivog ulja u Brčkom.

Prvi koraci u Somboru biće rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta i proširenje proizvodnog asortimana pa će se tu pored suncokretovog i sojinog semena prerađivati i uljana repica. Cilj je da obe fabrike proizvode identične proizvode od sve tri sirovine, objasnio je Studen.

– Početna ulaganja u ovaj projekat su 20 miliona evra, a s obzirom da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 35 miliona evra – izjavio je Studen.

Proizvodnjom u fabrikama u Brčkom i u Somboru ova grupa će godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta kao i na izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here