pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kineska vladajuća Komunistička partija osudila je “kult novca”, “ekstremni individualizam” i korupciju koja se pojavila u prethodne četiri decenije otkako se zemlja otvorila, pozivajući da liderstvo stranke na moralnu disciplinu, u rezoluciji objavljenoj danas.

Rezolucija o partijskim “dostignućima i istorijskim iskustvima” od osnivanja pre 100 godina je usvojena na kraju četvrtog dana sednice, iza zatvorenih vrata Centalnog komiteta, preneo je Rojters.

Dok novi dokument obavezuje da će nastaviti sa politikom “reforme i otvaranja”, u njemu se navodi da su se od osnivanja pojavili “pogrešni trendovi razmišljanja, kao što su obožavanje novca, hedonizam i ekstremni individualizam”.

Stranka je takođe uočila slabljenje svog rukovodstva i “koruptivne prakse” u eri reformi, dodaje se.

Jača vladavina, snažniji ideološki rad i veće kulturološko samopouzdanje može da pomogne u rešavanju problema, navodi se, uz ocenu da je u eri predsednika Sija Ðinpinga rešeno mnogo starih problema.

Si je pozvao na postizanje “zajedničkog prosperiteta”, tražeći da se smanji jaz po pitanju materijalnog bogatstva.

Pokrenuo je orgomnu kampanju protiv korupcije, kažnjavajući više od milion zvaničnika, od niskorangiranih kadrova do potencijalnih rivala za najviše rukovodstvo partije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here