Tanjug

Upitan da li će struka preporučiti restriktivnije mere uoči Uskrsa, epidemiolog Predrag Kon je ocenio da bi 24-časovni policijski čas imao smisla samo u Beogradu i još nekim žarištima, ali i dodao da za tim ne bi bilo potrebe ako bi se svi građani u narednih osam do 10 dana ponašali tako da apsolutno izbegavaju kontakte.

– Moj predlog je potpuno jasan, u narednih osam do 10 dana 24 časa apsolutne zabrane kontakata, ako mora i kretanja, ali kontakata da – kazao je Kon.

Kon je napomenuo da smo u poslednja tri dana dostigli maksimum koji će trajati još desetak dana i da u naredne dve nedelje mere najrestriktivnije treba da se sprovode.

– Sprečavanje kontakta, jer tada je najveća aktivnost virusa kroz ogroman broj ljudi. Izolacija je apsolutno najvažnija, uključujući i sve mere koje smo preduzimali. Nema više igranja kako se sprovodi izolacija, mora u bolničkim uslovima, zato su napravljene bolnice, da nam se ne bi desilo da iz kućne izolacije virus uđe u populaciju. Zdravstveni radnici moraju da shvate da se izoluju i da ne prošire zarazu na svoje porodice i pacijente – rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević poručuje da poslednjih dana imamo stabilan broj obolelih, čak i manji pad na današnji dan, u nedelji kada je u nekim zemljama bio porast.

– Na dobrom smo putu, znamo šta radimo, da se svi ponašamo odgovorno, ne smemo da posustanemo, iako je ovo obećavajući znak, sada da zapnemo iz sve snage, brojevi pokazuju da ono što radimo je osnova prave borbe – smatra Kisić Tepavčević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here