Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da Srbija odlično stoji u borbi sa koronavirusom i najavio da će sigurno biti ublažavanja određenih mera posle Uskrsa.

Kon je na konferenciji za medije Kriznog štaba, kojoj i dalje ne prisustvuju novinari, podsetio da je u protekla 24 sata testirano blizu 3.500 ljudi od kojih je 304 bilo pozitivno, što je, kako je rekao, pokazatelj da se situacija vidno poboljšava iz dana u dan, i da počinje da se razmišlja o popuštanju određenih mera.

Stav stručnog tima lekara, kako je rekao je, da prvo treba relaksirati mere koje se odnose na one koji su najviše trpeli u prethodnih mesec dana, a to su stariji od 65 godina.

Njima će, posle uskršnjih praznika, biti omogućeno kretanje utorkom, petkom i nedaljom, u vreme policijskog časa, na pola sata u prečniku od 600 metara, odnosno u krugu do 300 metara od kuće.

– Mogu bilo kada da se kreću, neće biti istovremeno svi, nego kada kome odgovara, ali kada ostali nisu na ulici i da ne mogu doći u kontakt sa nekim ko je eventualno zaražen – objasnio je Kon.

“Profesor Nestorović je jednostavno optimista”

Upitan da prokomentariše tvrdnje pulmologa dr Branimira Nestorovića da je koronavirus savladan i da posle uskršnjih praznika više neće biti policijskog časa za vikend, jer je dovoljna i mera zabrane okupljanja, Kon je rekao da je “profesor Nestorović jednostavno optimista i ima takav pogled”, ali da se u stručnom timu oko toga još nisu sporazumeli.

– Moram da kažem da je prerano da se to sada kaže i da ne možemo tako nešto da tvrdimo, jer je jasno da su i prvomajski praznici vreme kada smo navikli na druženja, izlaske, gde može sve da se pokvari što je dosad urađeno. Ne kažem da će biti policijski čas, ali moramo da imamo strpljenja i korak po korak odlučujemo. Ovo jeste situacija kada moramo da budemo strpljivi – poručio je Kon.

Odmor planirajte u Srbiji

Kon je rekao i da građani treba da budu oprezni u vezi sa planiranjem letovanja, iako je izvesno da će vanredno stanje biti ukinuto, a određene mere ublažene, ali kako je rekao, jako postupno.

– Moram da naglasim da će biti pritisak da se što pre skinu sve mere, ali moramo da budemo svesni da imamo osetljivu populaciju, pogotovo stariju od 65 godina, i da te preporuke neće biti jednake za sve grupe stanovništva. Uvek je bolje biti u svojoj zemlji i ne dobiti neku infekciju ovakvog tipa u tuđoj zemlji. To je najjednostavnije obrazloženje – kazao je.

On lično, kako je rekao, ove sezone neće putovati u inostranstvu, već u okviru Srbije, jer se ovde oseća bezbednije i sigurnije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here