Tanjug
Predrag Kon

Član kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa dr Predrag Kon rekao je danas povodom povećanog broja zaraženih da je nova situacija nešto što ne može da se ignoriše i da mora vrlo ozbiljno da se shvati, kao i da mora da se apeluje na građane da ponovo počnu da se pridržavaju mera.

– Da li će da se vraća većom snagom, to ćemo sačekati. Ovaj virus nam je pokazao da ništa ne znamo o njemu, i da jednostavno sve ono što se uobičajeno dešava kod respiratornih virusa, a to je da ima jasnu sezonu, da je u ovim mesecima, u ovom delu godine itekako aktivan i sposoban da se prenosi – rekao je Kon u emisiji Oko na RTS.

Kon je dodao da se virus u Beogradu najviše prenosi na određenim proslavama, kao što su žurke i rođendani, ali i donošenjem torte u firmu.

– Međutim, mi imamo skoro izmedu 57 i 58 posto onih koji ne znaju kako su se zarazili, što jasno pokazuje da je virus u cirkulaciji u Beogradu – kazao je Kon.

Načelnik Klinike za anesteziologiju Kliničkog centra u Nišu prof. dr Radomir Janković rekao je da su se svi u Kliničkom centru u Nišu nadali da, posle udara krajem marta i u prvoj polovini aprila, nikada više neće biti pred takvim iskušenjem.

– Prve nedelje maja jesu možda ukazivale na to, ali situacija se dramatično menja. Mi pratimo situaciju za velika žarišta na jugu Srbije, koja se od početka nisu ni gasila, a to su Vranje i Leskovac, jer praktično smo mi i povezani sa njima i nama 80 posto pacijenata, čak i onih najtežih koji su, nažalost, na respiratorima, dolaze iz Leskovca i Vranja. I svakog dana saniteti dovoze nove i jako teške respiratorno ugrožene pacijente – rekao je Jankovic.

On je dodao da su nauka i patofiziologija pokazali da je Covid-19 jedno sistemsko oboljenje za koje još uvek nema rešenja.

1 COMMENT

  1. Što volim, kad čovek, koji je pola godine svima govorio, šta je i kako je i javno prozivao one, koji se nisu složili, kaže, da pojma nema!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here