Tanjug
Predrag Kon

Manji broj osoba na respiratoru i manji broj hospitalizovanih pacijenata ukazuje na smirivanje stanja, odnosno, možemo slobodno reći do gašenja epidemije i imamo razloga da budemo zadovoljni, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiološki je jako dobro, kaže Kon, što je virusa sve manje u većim gradovima, gde je gustina stanovništva veća i gde ima više kontakata.

Virus još uvek preživljava u manjim mestima, dodaje epidemiolog, naročito u gerontološkim centrima gde se pojavio i čiji su korisnici posebno osetljivi na virus.

– Međutim, i dalje moramo da budemo jako oprezni, jer virus i dalje postoji u manjim mestima i geronološkim centrima. U velikim gradovima imamo manje pozitivnih, nego po manjim mestima, što je epidemiološki jako dobro – rekao je Kon.

U većim gradovima uglavnom su slučajevi bez simptoma, što znači, kaže Kon, da je virusa malo ostalo u cirkulaciji.

Upitan kakva je situacija u Surdulici, Kon je naveo da je u tom mestu registrovano 39 pacijenata zaraženih virusom korona, dodajući da se i dalje vrše testiranja i da se pojedinačni slučajevi izoluju.

– Bitno je izolovati pojedinačne slučajeve, jer svaki pozitivan slučaj je zarazan, a ako ne preduzmemo sve mere, pa i na samom kraju epidemije, onda može doći do povećanja aktivnosti – zaključio je Kon.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime